Minea (Romalimenta): Carnea de miel se poate scumpi cu 5-6% in perioada Pastelui

Data publicarii: 11-03-2013 | Diverse

Carnea de miel s-ar putea scumpi, in perioada Pastelui, cu 5-6% tocmai pentru a fi acoperite cheltuielile producatorilor, a declarat, duminica, la un post privat de televiziune, Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

'Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60%, produsele finite s-au scumpit si ele, in cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a castiga piata. Este normal ca anul acesta sa urmeze majorari de pret pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30%, 50% sau 60%, dar putem vorbi de cinci procente, sase procente, chiar sapte procente in plus la pretul carnii de miel (...) Ideea de baza este ca de Pasti concurenta este asa de puternica incat sarbatoarea se incheie cu vanzare in pierdere, nu in profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit', a afirmat Minea. 

Potrivit reprezentantului Romalimenta, Romania obtine mai putini bani decat Bulgaria din vanzarea carnii de miel, desi vecinii de peste Dunare, practic, importa miei din tara noastra. 

'Nu cred ca vor fi miei din import in Romania pentru ca niciodata nu s-au importat miei. Asta este o gogorita. Din ceea ce stiu eu, s-a incercat odata importarea de miel. In Romania, in general, s-a importat putina carne de miel, mai mult carne de oaie. Bulgarii cumpara miei din Romania pe care ii taie si ii revand la noi. Mai mult, ei sacrifica mieii cumparati din Romania, ii revinde in Comunitatea Euripeana si isi scot mai multi bani decat noi. In clipa in care afacerea e afacere, cel de pe malul Dunarii poate sa-i taie in Bulgaria si sa-i vanda in Romania', a explicat Sorin Minea. 

Conform datelor Institutului National de Statistica /INS/, publicate vineri, in ianuarie 2013, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu luna anterioara. 

Taierile in unitatile industriale specializate, care au o pondere de 2,8% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au scazut atat numeric cat si la greutatea in carcasa de noua ori, respectiv de 7,1 ori. 

Sursa: AGERPRES