Achim Irimescu (MADR): Romania ar putea atinge o productie de cereale de circa 18-19 milioane de tone in acest an

Data publicarii: 11-03-2013 | Economie

Romania ar putea atinge anul acesta o productie de cereale de circa 18-19 milioane de tone, daca totul va merge bine in perioada urmatoare, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinta pe teme de agricultura.

"Din estimarile pe care le avem la dispozitie, cred ca vom avea un an bun, daca nu foarte bun pentru agricultura, iar productia de cereale va fi probabil undeva la 18-19 milioane de tone grau si porumb. (...) Speram ca in acest an sa avem o productie agricola buna, dar pana nu vedem productia in hambare, nu putem vorbi decat de estimari si de sperante", a precizat Irimescu. 

Acesta considera ca ar trebui incurajat sectorul zootehnic, astfel incat cerealele obtinute sa fie utilizate eficient. 

"Cred ca ar fi foarte important sa incurajam sectorul zootehnic ca productie primara, astfel incat sa nu mai exportam cereale, iar acestea sa fie utilizate eficient. In 2011 am fost al cincilea exportator european de cereale si eu nu sunt foarte incantat de aceasta ipostaza", a explicat Irimescu. 

Agricultorii romani au afirmat ca pierderile inregistrate anul trecut din cauza secetei la productia de cereale din Romania s-au ridicat la 2,5 - 3 miliarde de euro, productiile medii la hectar fiind in scadere cu 50% la floarea soarelui si cu 80% la porumb fata de anul 2011. 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2011, productia de cereale a crescut cu peste 24%, pana la 20,7 milioane tone, Romania cultivand cu preponderenta porumb boabe (49,8%), respectiv grau (36,8%) din suprafata totala cultivata cu cereale pentru boabe. Romania a obtinut in 2011 o productie de porumb de 11,6 milioane tone, de pe o suprafata de 2,613 milioane hectare, situandu-se pe primul loc din Uniunea Europeana (UE), dupa suprafata cultivata si pe locul doi la productie, dupa Franta, din cauza unui randament inferior. Randamentul la porumb realizat anul trecut in Romania, de 4.464 kg/ha, a fost insa cel mai mic inregistrat in statele membre. 

In 2012, situatia a fost mult mai tragica din cauza secetei, randamentul la porumb injumatatindu-se la 2.043 kg/ha, iar productia totala situandu-se la numai 5,473 milioane tone. In ceea ce priveste recolta de grau, daca in 2011 s-au obtinut peste 7,103 milioane de tone, de pe 1,928 milioane hectare cultivate, desi in piata se vorbea de o productie mult mai mare, dar nedeclarata, anul trecut a atins in jur de 4,99 milioane de tone, sub media ultimilor trei ani, de 5,3 milioane tone. Evolutia agriculturii romanesti in 2012 a fost comparata cu cea din 2011, an in care Romania a obtinute recolte-record, mult peste mediile anuale. 

Datele statistice arata ca seceta de anul trecut a adus economiei pierderi de peste patru miliarde de euro. Rezultatele record din 2011, de peste 19 miliarde de euro, din agricultura locala au contribuit la o cresterea economica de 2,5% in 2011. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: