Scriitorii romani participanti la Salon du livre: Prezenta Romaniei ca tara invitata de onoare - o mare sansa

Data publicarii: 12-03-2013 | Lifestyle

O serie de scriitori romani care vor participa, in aceasta luna, la Salon du livre de la Paris, apreciaza drept o mare sansa prezenta Romaniei la aceasta sarbatoare a cartii, in raspunsurile la intrebarile adresate de Institutul Cultural Roman cu privire la semnificatia evenimentului, postate pe site-ul institutiei.

Scriitorul Eugen Uricaru, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor, afirma ca Salon du livre reprezinta "o sansa" si "depinde numai de partea romana cum va fi ea folosita", in timp ce poeta, traducatoarea si criticul literar de origine romana Linda Maria Baros apreciaza ca "un eveniment de o asemenea anvergura poate sa permita un adevarat desant al poeziei noastre in spatiul francez". 

Si romancierul Radu Aldulescu declara ca "participarea Romaniei ca invitata de onoare la editia din acest an a Salonului Cartii de la Paris va insemna o sansa inestimabila pentru promovarea literaturii romane in Occident". 

"Cultura romana are nevoie ca de aer de aceasta sansa si de fructificarea ei. In pofida tonului optimist - festivit - diplomatic impus de evenimentul in discutie, imi permit sa atrag atentia ca promovarea literaturii romane in strainatate a fost si continua sa fie o zona dureroasa", considera Aldulescu. 

Romanciera Florina Ilis considera ca Salon du livre "este un eveniment foarte important pentru literatura romana", care "nu este cu nimic mai prejos decat literatura europeana de astazi, doar ca, datorita conditiilor stiute, e mai putin exportata in spatiul cultural european". "Pe de o parte, cred ca ne aduce un spor de vizibilitate, atat in cadrul evenimentelor organizate in Salon, cat si in afara lui, prin, de pilda, numerele speciale dedicate literaturii romane de reviste ca Magazine Litteraire sau Lire. Este o sansa ca editurile franceze sa se intereseze de autorii romani pe care sunt convinsa ca vor incepe sa ii publice sau, cele care au facut-o deja, sa continue s-o faca si mai sustinut. Pe de alta parte, cred insa ca mai important este ceea ce aducem noi insine Salonului si, mai ales, cum vom reusi sa facem ca literatura noastra sa fie, cu acest prilej special, cat mai bine pusa in valoare", afirma scriitoarea. 

Pentru dramaturgul si editorul Valentin Nicolau, "participarea Romaniei in calitate de invitat special la editia din acest an a Salonului de Carte de la Paris inseamna, desigur, o expunere necesara a literaturii noastre in cadrul unei manifestari ample, care se bucura de mare notorietate". "Literatura romana de azi merita cunoscuta. Diversa, provocatoare, cu marcile ei singulare si cu semnele de sincronizare cu ce se intampla in literatura din alte spatii, ea are nevoie de dialog in epoca multiculturalismului. Si ofera multe voci autentice, exact ce ii trebuie unei lumi care vorbeste pe mai multe voci", afirma Valentin Nicolau. 

Nu in ultimul rand, gazetarul si scriitorul Lucia Verona este de parere ca "prezenta Romaniei ca invitat de onoare la Salon du Livre 2013 este, fara indoiala, un eveniment major, dar rezultatele se vor vedea in timp", targul fiind - "pentru scriitorii si editorii romani, pentru autoritatile culturale din Romania - si o sansa de maturizare, de iesire dintr-un anume provincialism care s-a dovedit pagubos, sansa de a intelege ca, ne place sau nu, cartea este o marfa, iar masura succesului este raportul dintre cerere si oferta".

Sursa: AGERPRES