Presedintele Basescu se adreseaza marti Parlamentului, in prezenta premierului si in absenta presedintelui Senatului

Data publicarii: 12-03-2013 | Politica

Presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului marti, la ora 15,00, pe probleme actuale de politica europeana, fiind primul discurs pe care seful statului il sustine in fata noului Legislativ, ales pe 9 decembrie 2012.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi prezent la sedinta de plen in care presedintele va sustine un discurs, "pe baza unei relatii institutionale normale". In schimb, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat ca nu va participa la discursul lui Traian Basescu din Parlament, motivand ca, in opinia sa, acesta nu este un presedinte legitim al Romaniei. 

Social-democratul Valeriu Zgonea, presedinte al Camerei Deputatilor, a declarat ca el va prezida, marti, sedinta de plen reunit a Parlamentului pentru ca "trebuie sa si munceasca cineva". "Daca domnul presedinte Antonescu pleaca, cine conduce sedinta? (...) Trebuie sa fie un vinovat de serviciu. Nu v-ati obisnuit ca sunt vinovatul de serviciu? Cineva trebuie sa si munceasca. Optiunea mea este ca eu am fost ales presedintele Camerei Deputatilor pentru a veni la munca", a afirmat, luni, presedintele Camerei Deputatilor. 

Cat priveste prezenta parlamentarilor liberali la sedinta in care Traian Basescu va adresa un mesaj, purtatorul de cuvant al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Alina Gorghiu, a declarat, pentru AGERPRES, ca ramane la latitudinea fiecarui deputat liberal sa decida daca participa sau nu la discursul presedintelui. "Este decizia fiecarui parlamentar PNL daca participa sau nu. Nu este luata o decizie politica, este decizia fiecaruia", a spus Gorghiu. 

Pe de alta parte, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca reprezentantii liberalilor din Senat au decis sa nu participe la discursul presedintelui din Parlament. "In nume personal, fiecare a declarat ca nu doreste sa participe la mesajul pe care domnul presedinte urmeaza sa il adreseze maine (marti - n.r.) Parlamentului. Este decizia exclusiva, suta la suta, a grupului parlamentar", a sustinut Hasotti, care a precizat ca nu a existat o indicatie, in acest sens, din partea presedintelui PNL, Crin Antonescu. 

Deputatii social-democrati vor participa marti la sedinta plenului reunit a Parlamentului. 

"Nu a fost o tema predilecta a sedintei grupului de astazi. Am anuntat care este programul stabilit de Biroul Permanent si noi ne vom conforma. Colegii nostri vor respecta exact programul pe care l-am stabilit la Biroul Permanent. Maine (marti - n.r.) dupa-amiaza, la ora 15,00, este sedinta de plen reunit si noi vom fi prezenti", a precizat liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, luni, la finalul sedintei de grup a social-democratilor. 

Si deputatii Partidului Conservator au anuntat ca vor asista la discursul lui Traian Basescu, dupa cum a declarat, pentru AGERPRES, liderul grupului parlamentar al PC de la Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca. "Nici nu am discutat la grup daca venim sau nu venim la sedinta de marti, nu a fost subiect de discutie. Este vorba de programul Camerei Deputatilor la care participam asa cum e normal", a sustinut Bogdan Ciuca. 

La discursul presedintelui vor asista si parlamentarii democrat-liberali. Deputatul PDL Ioan Oltean, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a precizat ca parlamentarii democrat-liberali vor fi prezenti in sedinta de plen reunit de marti si a calificat ca ''inacceptabila'' atitudinea celor care au afirmat ca nu vor lua parte la reuniunea in care va vorbi seful statului. 

Liderul Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Hunor Kelemen, a declarat, luni, dupa sedinta grupurilor parlamentare UDMR, ca deputatii si senatorii Uniunii nu au luat o decizie in privinta participarii la plenul reunit de marti al Camerei Deputatilor si Senatului in care presedintele Traian Basescu va sustine un discurs. "Nu este un subiect pentru care trebuie sa luam o decizie", a spus Kelemen. 

Intrebat daca personal va participa la sedinta, Hunor Kelemen a spus: "Cred ca da". 

La randul sau, viceliderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, a precizat ca sedinta Parlamentului in cadrul careia presedintele Traian Basescu va avea un discurs face parte din programul Camerei, aprobat de Biroul Permanent, motiv pentru care parlamentarii trebuie sa fie prezenti. 

Pe 7 martie, presedintele Traian Basescu a inaintat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o solicitare de a se adresa Legislativului pe 12 martie. Solicitarea presedintelui a fost facuta in temeiul articolelor 88 si 65 din Constitutia Romaniei. 

Luni, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca presedintele Basescu sa isi sustina discursul in Parlament, marti, de la ora 15,00. 

Ultima data cand presedintele Basescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, cand cele doua Camere legislative au votat suspendarea sa din functie. 

Pe teme de politica europeana, seful statului s-a mai adresat Parlamentului pe 7 martie 2012, cand a vorbit despre adoptarea, la nivelul UE, a Tratatului fiscal. 

Sursa: AGERPRES