Ministerul Mediului: Marea problema a Romaniei este faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile

Data publicarii: 12-03-2013 | Mediu

Managementul deseurilor municipale reprezinta o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european, dar consider ca nu steguletele primite din partea Comisiei Europene /CE/ sunt problema, ci faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Elena Dumitru, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/.

'In Romania, una dintre cele mai mari provocari o reprezinta gestionare deseurilor, o problema care tine de sanatate oamenilor, a comunitatilor si de protejare a mediului. Din pacate, de ani buni, suntem pe ultimele locuri ale clasamentului din Uniunea Europeana, pe fondul unei indiferente ale fostei guvernari. De fapt, pierdem noi toti, nu doar o comunitate sau alta. Managementul deseurilor municipale este o tema dureroasa pentru Romania pentru ca ne situam in partea de jos a clasamentului european. In ultimul raport al Comisiei Europene, publicat anul trecut, in august, Romania s-a situat intre primele zece state cu cele mai mari lacune in privinta aplicarii unui management corect al deseurilor. Nu steguletele sunt problema cea mai mare, ci faptul ca gropile de gunoi infesteaza localitatile, la fel si campurile semanate cu PET-uri, ambalaje si cartoane. In ultimii ani nu s-a facut nimic pentru a schimba aceasta realitate grava. Cand vine vorba de gestionarea deseurilor ne confruntam cu trei probleme: banii, orientarea si filosofia', a afirmat Dumitru. 

Potrivit secretarului de stat, la sfarsitul lunii aprilie, Ministerul Mediului va lansa un nou proiect de colectare a deseurilor electronice si electrice la nivel national, astfel incat, pe baza unui calendar bine stabilit, tinta de colectare sa creasca de la 1,5 kg/cap locuitor, cat este in prezent, si sa se apropie de media europeana, de 4 kg/cap locuitor. 

Conform unui raport global realizat de Global Alliance for Incineration Alternatives /GAIA/, in colaborare cu Zero Waste Romania /ZWR/, dat publicitatii spre finele lunii ianuarie 2013, Romania recicleaza, la ora actuala, 1% din deseurile menajere si asimilabile, in timp ce capacitatea fabricilor de ciment in ceea ce priveste incinerarea deseurilor este de circa 10%. 

Noua strategie privind gestionarea deseurilor in Romania propune cadrul de masuri care sa asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe productie si consum la un model bazat pe prevenirea generarii deseurilor si utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurand astfel prezervarea resurselor naturale nationale. 

Prima SNGD a fost aprobata in anul 2004 pentru perioada 2003-2013, cu trei ani inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana /UE/. Noua Strategie acopera perioada de pana in anul 2020, realizandu-se astfel decuplarea acesteia de Planul National de Gestionare a Deseurilor /PNGD/. 

Camera de Comert si Industrie a Romaniei /CCIR/ organizeaza, marti, conferinta cu tema 'Spre un management european al deseurilor. Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor 2014-2020'. 

Potrivit organizatorilor, gestionarea deseurilor reprezinta una dintre problemele importante cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste protectia mediului si se refera la activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a acestora.

Sursa: AGERPRES