Depozitele bancare pe doi sau trei ani forteaza pragul de 2 mld. euro

Data publicarii: 12-03-2013 | Finante-Banci

Volumul depozitelor in lei cu scadenta mai mare de un an a urcat la 6 miliarde de lei la sfarsitul lunii ianuarie, fiind in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce economiile "lungi" in euro s-au majorat cu aproximativ 15% si au depasit pragul de o jumatate de miliard de euro (echivalentul a 2,25 miliarde de lei).

  Depozitele cu maturitatea mai mare de un an au ajuns astfel la echivalentul a aproape 1,9 mld. euro la sfarsitul lunii ianuarie, respectiv 8% din soldul de aproape 100 de miliarde de lei (23 mld. euro) al economiilor la termen ale populatiei.

  Ponderea este inca scazuta pentru ca bancherii au venit abia recent cu oferte atractive pentru clientii dispusi sa-si blocheze banii intr-un depozit timp de doi, trei sau chiar sapte ani. Bancile s-au pliat in trecut pe preferinta clientilor pentru produse foarte lichide si au promovat depozitele cu scadente foarte scurte sau chiar conturile curente si cele de economii, iar in acest fel au ajuns sa finanteze active pe termene de cinci-zece ani cu pasive pe numai cateva luni.

Integral in ZF.ro