Voinea anunta noua strategie a datoriei publice. Ce schimbari va aduce Guvernul si la ce dobanzi se imprumuta Romania in prezent

Data publicarii: 13-03-2013 | Finante-Banci

Guvernul va adopta in urmatoarele saptamani noua strategie de administrare a datoriei publice pe termen mediu, principala modificare fiind majorarea maturitatilor imprumuturilor astfel incat sa nu mai existe varfuri de plata atat de dese, a precizat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la postul public de televiziune.

Practic, Executivul intentioneaza sa modifice strategia astfel incat Romania sa nu fie nevoita "sa rostogoleasca datorii" la un interval atat de scurt de timp ca in prezent. Rostogolirea datoriilor presupune plata unor credite ajunse la scadenta prin noi impumuturi.

"Este bine sa schimbam maturitatea. Deci maturitatea medie in urma cu un an era 1,9 ani, in prezent este 2,2 ani, deci a inceput sa creasca, dar noi intentionam si chiar in aceste saptamani vom adopta strategia de datorie publica pe termen mediu, noi intentionam sa o crestem. Polonia isi reinnoieste datoria la 7 ani", a aratat Voinea.

Ministrul a subliniat ca Romania se imprumuta in prezent la o dobanda foarte mica.

"Nu trebuie sa uitam faptul ca Romania se imprumuta de pe pietele internationale de capital la cea mai mica dobanda din istoria sa, cel putin din istoria post revolutionara. Ne-am imprumutat pe 10 ani, 10 ani si jumatate de fapt, cu 4,5% la dolar, comparativ cu un an in urma cand ne imprumutasem la 6,87%. In aceiasi zi Ungaria a luat la 5,4%", a precizat Voinea.

Integral in Gandul.info