Radu Craciun (Eureko): Intrarea Romaniei in zona euro nu mai este o urgenta

Data publicarii: 13-03-2013 | Finante-Banci

Intrarea Romaniei in zona euro nu mai este o urgenta, pentru ca exista si alte mecanisme de control al deficitului bugetar si al deciziilor politicienilor care nu sunt bazate pe fundamente economice, a declarat marti, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al Eureko Pensii Romania, Radu Craciun.

'Inainte de intrarea in zona euro era vazuta ca o ancora pentru deciziile politicienilor. Acum nu mai este nevoie de aceasta 'momeala' pentru ca exista si alte mecanisme de control, nu mai exista motivatia unei adoptari pripite a monedei euro', a spus Craciun. 

El a afirmat ca, din pacate, in Romania nu exista o dezbatere reala vizavi de intrarea in zona euro, ci 'doar sloganuri'. 

'Nu mai vedem pe nimeni in regiune nerabdator sa intre in zona euro. Noi facem o pozitie aparte, pe care unii o suspecteaza de naivitate', a mai spus directorul de investitii al Eureko. 

Craciun a subliniat ca adoptarea euro ar trebui sa fie rezultatul unui proces administrat cu mare grija si nu rezultatul unui 'hei-rup', asa cum a fost aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, care a aratat mai tarziu ca nu eram pregatiti. 

Consecintele unei intrari pripite in zona euro asupra Romaniei ar fi mult mai grave decat in cazul aderarii la UE, a aratat analistul financiar, care a adaugat ca Romania ar trebui sa fie extrem de silitoare pentru a fi pregatita sa intre in zona euro intr-un orizont de timp de 3-4 ani, scenariu greu de crezut tinand cont de experienta ultimilor 20 de ani. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in plenul Parlamentului, ca este esentiala adoptarea monedei euro in urmatorii trei - patru ani, aratand ca termenul de 2015 a devenit "nerealist".

Sursa: AGERPRES