INS va publica cu trei luni mai devreme rezultatele finale ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor

Data publicarii: 13-03-2013 | Diverse

Institutul National de Statistica /INS/ va publica rezultatele finale ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor /RPL/ in iulie 2013, cu trei luni mai devreme decat data programata - octombrie 2013, a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa presedintele INS, Tudorel Andrei.

Noul sef al INS, care a preluat aceasta functie in urma cu doua luni, a afirmat ca rezultatele sunt obtinute pe baza unor metodologii transparente, iar pentru asigurarea transparentei si o comunicare corecta cu utilizatorii datelor a fost infiintat la nivelul INS un grup de experti in demografie si comunicare, din care fac parte 'demografi de prima mana, personalitati puternice'. 

RPL s-a desfasurat in anul 2011, iar rezultatele preliminare au aratat o scadere importanta a populatiei Romaniei, pana la 19 milioane de locuitori. Rezultatele preliminare ale RPL au constituit un subiect de disputa in mediul politic, in contextul electoral si al referendumului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, invocandu-se faptul ca vechile liste electorale, pe baza unei populatii mai numeroase, nu mai corespund realitatii. 

De asemenea, INS a revenit in atentia opiniei publice la inceputul anului cand premierul Victor Ponta a reprosat fostei conduceri discrepantele intre datele comunicate privind Produsul Intern Brut /PIB/, urmarea fiind demiterea presedintelui Vergil Voineagu.

Sursa: AGERPRES