Topul datornicilor la buget in 2012. Restantele au ajuns la 3,3 mld. euro. Sapte din zece companii sunt de stat

Data publicarii: 13-03-2013 | Finante-Banci

 Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care sapte sunt companii de stat, aveau la sfarsitul anului 2012 restante de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentand taxe, impozite si contributii la bugetele de stat, pensii, somaj si sanatate, potrivit datelor Ministerului Finantelor, scrie Ziarul Financiar

 La polul opus, primii zece contribuabili la buget au platit anul trecut o suma dubla, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adica 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

 Compania Nationala a Huilei (CNH) s-a mentinut in fruntea datornicilor, cu restante de 4,7 mld. lei, reprezentand aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top. Datoriile companiilor de stat fata de buget au crescut constant de la an la an, majoritatea firmelor fiind pe pierdere. "Gigantul" CNH a raportat in 2011 pierderi de 417 mil. lei, inregistrand un raport de peste 90% intre pierderi si cifra de afaceri.

CFR S.A., compania care se ocupa cu administrarea si intretinerea infrastructurii feroviare publice, s-a clasat pe locul doi in topul datornicilor din 2012, cu restante de 3,6 mld. lei. CFR S.A. a fost alaturi de CFR Marfa si Compania Nationala a Huilei si in topul pierderilor, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

 In clasamentul din 2012 al firmelor cu restante la buget, dupa CNH si CFR al treilea mare datornic este compania de tutun Galaxy Tobacco (fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc), care figureaza cu restante la buget de 1,6 mld. lei. Nici aceasta companie nu a raportat profit. Dimpotriva, pe 2011 a cumulat pierderi de 11,6 mil. lei.

Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor a ocupat pozitia a patra in clasamentul datornicilor, cu restante de 1 mld. lei, fiind urmata de Carom Onesti, singurul producator de cauciuc sintetic din Romania, cu o valoare apropiata a datoriilor la buget.

CFR Marfa, plasata pe locul sase in topul datornicilor, s-a aflat si pe lista companiilor de stat pentru care guvernul a recrutat manageri din mediu privat.

Totodata, pentru a eficientiza activitatea companiei autoritatile romane si-au asumat semnarea contractului de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai. Ministerul Transporturilor a atribuit recent contractul pentru servicii de consultanta in cadrul procesului de privatizare CFR Marfa pentru suma de 2,5 mil.lei.

UCM Resita, specializata in productia de motoare si turbine, avea la finele anului trecut restante la buget de 0,5 mld. lei, ocupand locul sapte in top. Dupa un scandal privind restituirea ilegala de TVA in care a fost implicata in 2010, compania a intrat la finele anului 2011 in insolventa. Intre 2009 si 2011 UCM a raportat pierderi cumulate de 528,4 mil. lei, mai mult decat cifra de afaceri insumata din aceeasi perioada, de 412 mil. lei.

Locurile opt si noua in clasamentul datornicilor din 2012 au fost ocupate de Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin (435 mil. lei) si Societatea Nationala a Carbunelui (420 mil. lei).

Pe ultima pozitie in top 10 al celor mai mari datornici la buget din 2012 figureaza Tractorul Brasov, cu restante de circa 400 mil. lei (100 mil. euro). Producatorul de tractoare a intrat in faliment in anul 2007. Cel mai important activ al platformei industriale, terenul, a fost vandut initial cu 77 mil. euro. Ulterior, grupul francez Auchan, a cumparat pentru circa 25 mil. euro platforma de 100 de hectare de la Tractorul Brasov.

Integral in Ziarul Financiar