Raport SAR: Romania nu trebuie sa mai incheie un nou acord cu FMI

Data publicarii: 14-03-2013 | Finante-Banci

Romania nu are nevoie si nici nu trebuie sa mai semneze un nou acord cu Fondul Monetar International /FMI/, se arata in 'Raportul Anual de Analiza si Prognoza - Romania 2013' al Societatii Academice din Romania /SAR/, care va fi prezentat joi in cadrul unei mese rotunde.

'Dintr-un anumit punct de vedere, un nou acord chiar dauneaza pentru ca are acelasi rol pe care l-a avut zona euro pentru Grecia, Spania, Italia, Portugalia, in sensul ca beneficiaza de conditii mai bune de imprumut, atat ca volume cat si ca pret, decat daca nu ar fi fost in acord. Fara reforma, acesti bani nu vor fi folositi decat pentru adancirea dezechilibrelor macroeconomice. In plus, deficitul de cont curent este la un nivel ce poate fi finantat de banca centrala din rezervele proprii, iar decizia Bancii Centrale Europene de a finanta statele cu datorii publice din zona euro reduce riscul unei noi crize de finantare', potrivit unui studiu din raportul de analiza si prognoza al Societatii Academice Romane pentru anul 2013. 

Studiul arata ca este necesar un program foarte clar de adoptare a monedei unice la o data specificata, asumat de catre toata clasa politica. Acest program impune un anumit set de reforme pentru a atinge tintele nominale (inflatie, datorie publica, deficit, piata secundara de obligatiuni functionala etc). Doar indeplinirea obiectivelor nominale din Tratatul de la Maastricht nu reprezinta o garantie ca in interiorul zonei euro Romania nu va mai acumula dezechilibre macroeconomice. Recomandarea include asumarea de catre clasa politica si a pactului fiscal care ar avea ca obiectiv un surplus structural. Astfel, Romania ar fi fortata sa faca si ajustarea reala, pe partea de productivitate de exemplu, catre media zonei euro. 

De asemenea, studiul cuprins in raport recomanda revenirea la ciclul electoral de 4 ani cu organizarea simultana a alegerilor parlamentare si prezidentiale pentru a elimina tendinta clasei politice de a amana reformele in preajma anilor electorali. Dincolo de argumentele politice, din punct de vedere economic anii electorali prea apropiati unii de altii reduc apetitul pentru reforma. 

'Inertia sistemului politic din Romania si reticenta la reforma au nevoie de mai mult decat o intelegere cu FMI pentru a putea fi depasite. Experienta ultimelor doua acorduri cu Fondul Monetar demonstreaza acest lucru. Un al treilea acord in aceleasi conditii nu ar aduce nimic nou decat o intarziere a reformelor girata ca si pana acum de relatia cu FMI. Si, totusi, Romania are nevoie de restructurare. Are nevoie pe termen scurt sa reduca deficitul public, sa elimine arieratele, sa scada datoria publica, sa privatizeze, sa continue reforma in invatamant, sanatate, sa scada rolul statului in economie. Toate aceste obiective nu sunt noi, ele sunt pe agenda clasei politice din Romania din 1990. Dar asa cum arata concluziile acestui raport, chiar si atunci cand exista un program de reforme agreat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, clasa politica gaseste noi cai de a amana reforma', se spune in raportul SAR. 

In randul expertilor care au contribuit la raportul SAR, opiniile au fost totusi impartite in ceea ce priveste continuarea practicilor guvernului de a se imprumuta de la FMI prin acorduri stand-by. 

O parte dintre respondentii chestionarului SAR si-au exprimat convingerea ca in continuare exista probleme de credibilitate a guvernului de la Bucuresti si ca derapajele politicilor economice ar fi stavilite prin semnarea unui nou acord. Asadar, Romania ar fi vazuta, in continuare, incapabila de a se guverna economic rezonabil fara 'dadaca internationala'. Varianta de a evita excesele, de a reforma companiile de stat si de a realiza imprumuturi la dobanzi scazute, inclusiv pentru a da o marja de manevra BNR-ului in cazul cursului de schimb, pare a fi posibila doar prin respectarea conditionalitatilor impuse de organizatii internationale precum FMI. 

In schimb, cealalta jumatate a panelului SAR e de parere ca Romania nu mai are nevoie a fi vegheata de FMI. Pe de o parte, deficitul bugetar este in limite acceptabile, s-a ajustat, iar echilibrele macroeconomice nu mai reprezinta o sursa de ingrijorare. 

'Asadar, imaginea Romaniei la nivel international nu ar avea si mai mult de castigat de pe urma unui nou acord, poate ca din contra. Semnarea lui ar fi un semnal ca inca suntem vulnerabili si ar alunga o parte dintre investitori. Pe de alta parte, nu trebuie sa apelam la FMI de fiecare data cand nu suntem siguri de rezultatele masurilor economice implementate de politicieni. Cum bine au observat expertii nostri, intelegerile cu Fondul Monetar ar trebui sa fie temporare, nu permanente, si in nici un caz considerate solutii la problemele pe care le putem rezolva singuri. In plus, un posibil nou imprumut ar finanta direct doar cursul de schimb, nu si economia reala. Asadar, nu s-ar concretiza in investitii, locuri de munca, prosperitate ci, din contra, ar putea chiar lucra impotriva noastra, intrucat autoritatile romane ar dispune de bani obtinuti usor si la cost redus si nu ar mai fi motivate sa realizeze reformele necesare', se mai spune in raport. 

Sursa: AGERPRES