BIOGRAFIE Jorge Mario Bergoglio, cardinalul argentinian care a devenit de miercuri papa Francisc I

Data publicarii: 14-03-2013 | Actualitate

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit miercuri cel de-al 266-lea papa al Bisericii Catolice, succedandu-i papei emerit Benedict al XVI-lea, a carui retragere a intrat oficial in vigoare la 28 februarie, informeaza EFE.

Bergoglio s-a nascut la 17 decembrie 1936 in capitala argentiniana, intr-o familie de italieni formata din Mario Bergoglio, un angajat al cailor ferate, si Regina. 

Jorge Mario Bergoglio a crescut in Buenos Aires, a invatat in capitala argentiniana si si-a luat diploma de tehnician chimist, insa la scurt timp dupa absolvire a ales haina preoteasca, decizie care l-a facut sa se inscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

In 1958, Bergoglio a activat in ordinul Compańia de Jesus (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuitilor, aflat in serviciul direct al papei - n.r.), mutandu-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar in 1964 s-a intors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii si psihologiei, la colegiul El Salvador. 

A studiat teologia intre 1967 si 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San Jose, in San Miguel de Tucuman (nordul Argentinei). 

Sacerdotiul sau a inceput la 13 decembrie 1969, an in care il gasim in Spania, la Universitatea Alcala de Henares din Madrid, unde a predat in numeroase colegii, seminarii si facultati. In 1972 s-a intors in Argentina. 

In perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel si rector al colegiului Facultatii de Filosofie si Teologie. 

In 1986 a revenit in Europa, mai precis in Germania, pentru a-si finaliza teza de doctorat, insa a fost transferat in orasul Cordoba pentru a activa ca director spiritual si confesor al ordinului Societatii lui Iisus. 

Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, cand papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca si episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires. 

Cinci ani mai tarziu, in 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires si, in 1998, la moartea arhiepiscopului si cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. 

Bergoglio a fost o figura marcanta a Conferintei Episcopale a Argentinei, institutie pe care a prezidat-o timp de sase ani, intre 2005 si 2011. 

Cardinalul argentinian, care a primit purpura de cardinal din mainile lui Ioan Paul al II-lea, la 21 februarie 2001, este membru al Congregatiei pentru Cult Divin si Disciplina Sacramentelor, al Consiliului Pontifical pentru Familie si al Comisiei Pontificale pentru America Latina. 

Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obtinut cele mai multe voturi dupa Joseph Ratzinger, precedentul papa, in alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat in tipul de munca pastorala - supraveghind biserici si preoti - despre care unii spun ca este o abilitate esentiala pentru un papa. 

Timp de o viata i-a invatat si i-a condus pe preoti in America Latina, care are cea mai mare pondere de catolici din lume, Bergoglio demonstrand o sensibilitate politica ascutita, precum si o umilinta deosebita, potrivit biografului sau oficial, Sergio Rubin. Stilul sau personal este antiteza splendorii Vaticanului. Bergoglio este, de asemenea, cunoscut pentru modernizarea bisericii argentiniene, care este printre cele mai conservatoare din America Latina. 

Noul Pontif, Francisc I, este de origine italiana, informeaza mass media din Peninsula. 

Strabunicul cardinalului Bergoglio s-a nascut in nordul Italiei, langa Asti, in regiunea Piemont, iar bunicul lui, Giovanni Angelo Bergoglio, s-a mutat in tinerete la Torino, capitala regiunii Piemont, unde s-a nascut tatal lui Francisc I. 

Tatal noului Suveran Pontif s-a transferat apoi in Argentina, unde s-a nascut noul Papa, Jorge Mario Bergoglio, care a mentinut legatura cu Italia si cu regiunea Piemont, pe care a vizitat-o pentru prima data la varsta de 10 ani. 

Primarul orasului Asti, Fabrizio Brignolo, l-a invitat oficial sa viziteze locul unde s-a nascut strabunicul lui si a declarat "Toti locuitorii orasului Asti sunt foarte mandri si emotionati ca noul Suveran Pontif este de origine piemonteza". 

Iar oficialitatile din Torino au declarat ca il vor invita pe Francisc I sa efectueze prima sa vizita pastorala in acest oras, pe data de 30 martie, in ajunul Pastelui catolic. 

Sursa: AGERPRES