Parlamentul bulgar a fost dizolvat, urmatorul va fi ales pe 12 mai

Data publicarii: 14-03-2013 | International

Cel de al 41-lea parlament al Bulgariei a avut joi ultima sedinta. Presedintele Rosen Plevneliev a semnat miercuri un decret pentru dizolvarea parlamentului incepand cu 15 martie si programarea unor alegeri anticipate parlamentare pentru 12 mai. Potrivit constitutiei, inainte de investirea in functie a urmatorului parlament, ar putea fi convocate sedinte extraordinare ale parlamentului dizolvat doar in caz de situatii de urgenta.

Presedintele parlamentului Tetka Taceva declarat in ultimul sau discurs ca acest parlament a avut un merit pentru cresterea transparentei. In cei aproape 4 ani de existenta, parlamentul a avut 489 de sedinte care au fost publice si oricine putea vedea cum a votat fiecare dintre parlamentari. Deputatii pleaca, parlamentarismul ramane, a spus Taceva inainte de a anunta dizolvarea parlamentului. 

Mandatul de patru ani al parlamentului s-a incheiat inainte de termen ca urmare a demisiei premierului Boiko Borisov depuse pe 20 februarie pe fondul unor proteste sociale de amploare. Nici una dintre cele trei mai mari formatiuni din parlament nu s-a declarat interesata de formarea unui guvern care sa conduca tara pana in iulie cand in mod normal trebuia sa aiba loc alegerile parlamentare si prin urmare presedintele Rosen Plevneliev a numit un guvern de tranzitie in frunte cu ambasadorul bulgar in Franta, Marin Raikov, care sa pregateasca alegerile anticipate, asigurand functionarea institutiilor in aceasta perioada de criza politica. 

Am dat dovada de o noua etica in politica, a declarat presedintele grupului parlamentar GERB, de centru-dreapta, Krasimir Velcev. El a spus ca majoritatea parlamentara a inghetat salariile deputatilor, ministrilor si presedintelui si a redus cu 20% cheltuielile administrative ale parlamentului. Am lucrat pentru cresterea veniturilor populatiei, a afirmat Velcev. 

De alta parere a fost Anghel Naidenov din Partidul Socialist Bulgar, de opozitie, care a spus ca acest parlament a avut cea mai proasta performanta din ultimii 23 de ani. Oamenii care isi dau foc in strada au devenit simbolul guvernarii partidului GERB, a spus Naidenov. 

Potrivit analistilor, GERB si socialistii au sanse aproape egale la alegerile anticipate. Este clar ca nici un dintre cele doua partide nu vor avea o majoritate guvernamentala si vor fi nevoite sa caute parteneri de coalitie.

Sursa: AGERPRES