Mii de persoane au protestat la Bruxelles impotriva austeritatii, inaintea summitului UE

Data publicarii: 15-03-2013 | International

Cateva mii de persoane venite din mai multe tari ale Uniunii Europene /UE/ au manifestat, joi, la Bruxelles pentru a denunta politicile de austeritate, cu putin inainte de debutul unui summit consacrat 'relansarii', transmit AFP si AP.

Circa 15.000 de manifestanti veniti din Belgia, Germania, Franta, Marea Britanie sau Polonia s-au reunit la cateva sute de metri de cladirea Consiliului European, unde are loc joi si vineri summitul celor 27, au indicat sindicatele europene, precizand ca protestul s-a derulat in liniste. Politia nu a dat deocamdata cifre privind participarea la manifestatie. 

'Habemus austeritas, in Europa', a declarat in discursul sau Anne Demelenne, secretar general al federatiei sindicale belgiene FGTB, intr-o aluzie la expresia care a anuntat, miercuri seara, alegerea unui nou papa. 'Ne aflam aici pentru a avertiza Consiliul. La fiecare summit, oamenii muncii sunt pusi in pericol', a atras atentia lidera sindicatelor belgiene. 

Cea mai mare parte a participantilor la protestul organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor /CES/, cuprinzand 85 de organizatii din 36 de tari, au reprezentat-o belgienii, intre care aproximativ 3000 de lucratori de la grupul american Caterpillar, care a anuntat recent suprimarea a 1400 de posturi in Belgia. 

Au fost de asemenea prezenti cateva sute de salariati ai companiei metalurgice ArcelorMittal, de la uzinele din Liege /Belgia/ si Florange /Franta/, la randul lor puternic afectate de restructurari. 

Manifestantii nu s-au putut apropia de perimetrul Consiliului European, protejat de fortele de ordine si unde urmau sa se reuneasca incepand de la orele 16.00 GMT cei 27 de sefi de stat si guvern. 

'Reformele structurale nu vor face decat sa puna presiune asupra celor care au platit deja pentru efectele crizei', a avertizat secretarul general al CES, Bernadette Segol, intr-o intalnire cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. 

'Nu putem sa ne facem ca nu vedem nelinistea sociala', a afirmat la randul sau Van Rompuy, care a facut apel la rabdare si a argumentat ca efectele pozitive ale masurilor luate se vor face simtite 'cu o anumita intarziere'. 

Sursa: AGERPRES