Guvernul spaniol se angajeaza sa modifice legea ipotecilor pentru adaptarea la normele UE

Data publicarii: 15-03-2013 | International

Executivul spaniol se angajeaza sa modifice legea spaniola a ipotecilor, care cuprinde prevederile legate de evacuari considerate abuzive prin sentinta anuntata joi de Curtea Europeana de Justitie /CEJ/, dupa cum a declarat ministrul spaniol al justitiei, Alberto Ruiz-Gallardon.

"Ne asumam angajamentul ca toate aspectele care au fost declarate contrare legislatiei europene sa fie corectate, iar Ministerul va studia in profunzime" decizia CEJ, a declarat ministrul justitiei. El a precizat ca introducerea acestei doctrine europene poate sa fie facuta prin amendamente la proiectul initiativei legislative populare care este deja dezbatut in legislativ, privitor la darea in plata, blocarea actualelor procese de evacuare si implementarea unor chirii sociale. 

Odata ce a fost cunoscuta sentinta CEJ, chiar seful executivului conservator de la Madrid, Mariano Rajoy, a dat asigurari de la Bruxelles ca Spania va respecta "in mod logic" decizia. "O studiaza serviciile juridice, iar noi, in mod logic, vom respecta ceea ce ne spun sentintele", a spus el. In plus, purtatorul de cuvant al Partidului Popular in legislativul spaniol, Alfonso Alonso, a precizat ca legea ipotecilor se va modifica astfel incat sa fie evitate cazurile ca, atunci cand un impricinat a denuntat clauze abuzive impuse de banci, sa-si piarda locuinta inainte ca justitia sa se fi pronuntat in acest sens. 

"Reglementarea spaniola este contrara dreptului Uniunii Europene, in masura in care ea il impiedica pe judecatorul competent sa declare caracterul abuziv al unei clauze din contractul de imprumut imobiliar de a suspenda procedura executarii ipotecare, introdusa prin altele", se arata in sentinta CEJ, anuntata joi. Aceasta vine in urma unei consultari a unei instante din Barcelona, in fata careia a fost prezentata o plangere in ianuarie 2011. Un cetatean a reclamat CatalunyaCaixa dupa ce a fost evacuat din locuinta, si a cerut anularea uneia dintre clauzele creditului ipotecar, considerata abuziva, pentru ca ulterior aceasta sa atraga anularea procedurii de executare silita. 

Guvernul spaniol a urmarit cu interes sentinta, inainte de a aproba masuri legislative privitoare la evacuarile provocate de creditele ipotecare neplatite. In Congresul Deputatilor sunt dezbatute de fapt doua proiecte legislative: cel al guvernului, care urmareste protectia datornicilor, si initiativa legislativa populara, sprijinita cu 1,4 milioane de semnaturi, care se refera la masuri de dare in plata, blocarea tuturor proceselor de evacuare si implementarea unor chirii sociale. 

Sursa: AGERPRES