Provocarile agriculturii romanesti, dezbatute la cea de-a treia editie a Forumului National de Agricultura

Data publicarii: 15-03-2013 | Economie

Trustul de presa Finmedia, cu o prezenta de peste un deceniu si jumatate in piata media, a organizat marti, 12 martie 2013, la Hotel Intercontinental Bucuresti, sala Rapsodia, cea de-a III-a editie a Forumului National de Agricultura.

Ca in fiecare an, evenimentul a reunit reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), asociatii patronale din agricultura, societatilor financiare implicate in finantarea marilor investitii din acest domeniu de activitate, companii diverse, investitori, fonduri de garantare, banci comerciale, firme de consultanta, reprezentanti ai mass-media.

Forumul National de Agricultura a constituit arena perfecta pentru identificarea principalelor probleme cu care se confrunta agricultura, pentru gasirea solutiilor de sprijinire a acesteia si identificarea modalitatilor de colaborare intre agentii economici si reprezentantii organismelor publice.

Provocarile agriculturii romanesti in contextul crizei economice europene si al conditiilor economice din Romania au fost dezbatute de participantii primei parti a Forumului: Elena Dumitru, Secretar de Stat, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice; Elena Tatomir, Director general Directia generala politici agricole si strategii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Laurentiu Baciu, Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si Alexandru Jurconi, Presedinte, Federatia Nationala Pro Agro.

Oportunitatile si sursele de finantare in agricultura, dar si modul cum se pot asigura culturile sau animalele, cum se pot transforma resturile vegetale in energie sau cum se obtin fonduri europene in domeniul viticulturii si pomiculturii au fost abordate de participantii celei de-a doua parti a Forumului: Mirela Iovu, vicepresedintele CEC Bank; Maria Ghita, Consilier de specialitate, Asirom Vienna Insurance Group; Costin Ionescu, Area Sales Manager, AB Energy Romania; Paolo Lucaccioni, Director General, Paolo Consult; Ileana Bratu, Director, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Marius Radu, Sef Departament Fonduri Europene, Unicredit Tiriac Bank.

Au fost prezenti la dezbatere si Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan, Gheorghe Benu, Director General al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA, ing. Stefan Manea, reprezentantul Patronatului "Planta Romanica", organizatie a producatorilor si prelucratorilor de plante medicinale si aromatice din Romania dar si fermieri. Nu au lipsit discutiile aprinse pe tema organismelor modificate genetic sau a intarzierilor subventiilor pe suprafata aferente acestui an.