SAR: Barierele administrative si capacitatea slaba de combatere a coruptiei limiteaza cresterea PIB

Data publicarii: 15-03-2013 | Economie

Pesimismul privind performanta economica este explicat prin barierele administrative, precum timpii de plata a taxelor sau de import/export, si capacitatea slaba de combatere a coruptiei, potrivit SAR, al carei sondaj indica pentru 2013 o crestere a PIB de 1%, sub prognoza Guvernului, de 1,6%, informeaza Mediafax.

Potrivit presedintelui Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu Pippidi, indicatorii non financiari sunt mai relevanti pentru pesimismul analistilor, indicand pe rand favoritismul companiilor de catre guvernanti, timpii de plata a taxelor, sau de a face importuri si exporturi, capacitatea de combatere a coruptiei, sau transaparenta administratiei.

 In ceea ce priveste favoritismul, Pippidi a amintit ca Romania se afla pe al doilea loc, dupa Slovacia, cu o nota de 2, dintr-o scala de la 1 - intotdeauna se favorizeaza la 7 - niciodata nu se favorizeaza. Media eruropeana este de 3,6, iar Suedia este cea mai bine plasata tara, cu o nota de 6.

  Pippidi a aratat ca se poate observa o relatie direct proportionala intre rata de investire a unui guvern si nivelul corutiei, ceea ce inseamna ca tarile unde statul se implica mai mult in economie, prin proiecte si investitii, au si un grad mai mare de coruptie. Romania este un exemplu elocvent in privinta acestui paraleleism.

O relatie invers proportionala, mult mai usor observabila, se regaseste si intre parametri birocratie (tradusi prin timp necesari pentru diverse actiuni care tin de interactiunea cu autoritatile) - capacitatea de combatere a coruptiei.

Integral in Gandul.info