Mesa de intronizare a papei marti la Vatican: numerosi demnitari si circa un milion de credinciosi

Data publicarii: 19-03-2013 | Actualitate

O diversitate de demnitari, capete incoronate si sefi de stat, dintre care unii controversati, vor asista marti la mesa de intronizare a papei Francisc, pentru care autoritatile se asteapta la circa un milion de persoane, relateaza luni AFP.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio, care a cucerit lumea prin simplitatea sa, si-a atras deja o mare popularitate in randul credinciosilor si prefectul Romei a anuntat ca se asteapta ca aproape un milion de persoane sa vina la Vatican cu aceasta ocazie. 

Mesa de intronizare a primului papa provenit din Americi va avea loc in Piata Sf. Petru, pe 19 martie, de Sf. Iosif, patronul Bisericii. 

Numerosi lideri din America Latina, unde traiesc circa 40 % dintre catolici, ar urma sa se deplaseze la Roma, printre ei figurand presedinta Braziliei, Dilma Rousseff, si omologul sau mexican, Enrique Pena Nieto. 

Presedinta tarii natale a papei, Cristina Kirchner, ale carei relatii cu fostul arhiepiscop de Buenos Aires erau tensionate deoarece el nu ezita sa critice puterea, a sosit duminica la Roma. 

Statele Unite ale Americii vor fi reprezentate de catre vicepresedintele Joe Biden, catolic practicant. 

Vor fi prezenti, de asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, si presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy. 

In ce priveste Uniunea Europeana, ea va fi reprezentata de catre presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si de catre seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. 

Rusia il va trimite pe presedintele Dumei de Stat /camera inferioara a parlamentului rus/, Serghei Nariskin. 

Din partea aristocratiei europene, Regele Belgienilor Albert al II-lea si Regina Paola, precum si Marele Duce de Luxemburg si o parte a familiei sale vor asista la mesa, dar si Ducele de Gloucester din partea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. 

Cel mai batran sef de stat african, presedintele Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe /89 de ani/, catolic fervent, dar un personaj foarte controversat, a facut cunoscut ca va fi prezent la evenimentul de la Vatican. Acuzat de numeroase incalcari ale drepturilor omului in tara sa, Mugabe are interdictie de a merge in Europa, dar Italia nu-i poate refuza sa ajunga pe teritoriul unui mic stat precum Vaticanul. 

Un alt potential subiect de frictiune este preconizata sosire a presedintelui taiwanez, Ma Ying-jeou, care a suscitat deja mania Beijingului. China si-a rupt relatiile cu Vaticanul in 1951, dupa ce acesta a recunoscut Taiwanul, ruptura devenita definitiva odata cu infiintarea unei Biserici Catolice controlate de regimul chinez. 

Dar Vaticanul a indicat deja in trecut ca va fi dispus sa-si sacrifice relatiile cu Taiwanul, daca libertatea religioasa este respectata in China continentala si daca dreptul papei de a numi acolo episcopi va fi recunoscut. 

In incercarea de a dezamorsa polemicile, Vaticanul a reamintit, prin vocea purtatorului sau de cuvant, parintele Federico Lombardi, ca nu trimite invitatii si ca ''toti cei care vor sa vina sunt bineveniti''. 

Sursa: AGERPRES