Cipriotii ii cer Parlamentului sa respinga acordul convenit cu zona euro

Data publicarii: 19-03-2013 | International

Marea majoritate a cipriotilor considera ca Parlamentul ar trebui sa voteze impotriva masurilor aprobate de Eurogrup (ce reuneste ministrii de finante din zona euro), care obliga statul cipriot sa impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro si cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume, releva datele unui sondaj publicat luni si preluat de agentia EFE.

Potrivit acestui sondaj, 71% dintre cei intervievati estimeaza ca deputatii ciprioti ar trebui sa blocheze aplicarea acestei masuri. De asemenea, 73% dintre participantii la sondaj ii reproseaza noului presedinte cipriot, Nikos Anastasiadis, ca nu a fost capabil sa negocieze cu Bruxelles-ul un acord favorabil tarii sale. Totusi, 62% dintre ei estimeaza ca Ciprul trebuie sa ramana in zona euro. 

Votul in Parlamentul cipriot se va desfasura marti, dupa ce initial fusese planificat pentru duminica si amanat apoi pentru luni dupa-amiaza. Masurile cerute Nicosiei de zona euro in schimbul unui ajutor financiar in valoare de 10 miliarde de euro au provocat deja ample proteste in randul cipriotilor. 

Multi ciprioti au incercat sa scoata cat mai multi bani de la ATM-uri, in timp ce singurele banci care aveau program sambata au decis sa suspende orice tranzactie.

Sursa: AGERPRES