Timbrul de mediu a intrat in vigoare. Trei solutii ca sa scapi ieftin

Data publicarii: 19-03-2013 | Auto

Cei care nu isi permit plata taxei pe noua varianta de calcul, au la indemana cateva metode prin care sa achite mai putin. Una dintre acestea este inmatricularea in tara vecina, Bulgaria

Timbrul de mediu intra de astazi in vigoare, spre bucuria celor care au de inmatriculat o masina veche. Potrivit noii formule de calcul, cei care vor sa inmatriculeze o masina euro 3 si euro 4 vor avea de achitat cu 10 - 15% mai mult decat plateau, pana ieri, prin taxa de prima inmatriculare. Cei care vor sa inmatriculeze insa o masina cu motorizare mai veche, vor plati pe noua formula de calcul valori mult mai reduse ale taxei, cu pana la 90%. Vestea buna este ca aceia care vor sa evite plata unei taxe prea impovaratoare au cai de a o face. EVZ a indentificat cel putin trei metode.

1. Varianta inmatri cularii in Bulgaria, inca functionala - Guvernul a anuntat ca nu va mai lasa mult timp ca masini inmatriculate in alt stat sa fie conduse mai mult de 30 de zile de persoane care au resedinta in Romania. In acest sens, exista chiar si un proiect de ordonanta, care se afla pe site-ul Ministerului de Interne. Insa, spun unii specialisti, chiar daca aceasta va fi aprobata, este greu de demonstrat de cat timp circula respectiva masina in Romania.

2. Ramai pe vechea taxa, daca poti - O ordonanta intrata in vigoare anul trecut da dreptul celor care au achitat taxa de prima inmatriculare sa o recupereze, dand statul in judecata. Insa, nu trebuie sa va grabiti. Daca ati achitat o taxa de prima inmatriculare pentru o masina euro 3 sau euro 4, ati platit in cele mai multe cazuri mai putin decat valoarea pe care ati avea-o de platit acum, prin timbrul de mediu. Or, cei carora le-a fost rambursata taxa de prima inmatriculare, vor fi obligati sa plateasca timbrul de mediu. Cei care au achitat deja taxa de prima inmatriculare si nu o recupereaza de la stat nu vor mai fi insa obligati la plata timbrului.

Integral in EVZ.ro