Danone: Produsele sunt sigure pentru consum; continutul de aflatoxina, sub limita europeana

Data publicarii: 20-03-2013 | Actualitate

Iaurturile si smantana retrase de pe rafturile magazinelor sunt sigure pentru consum, continutul de aflatoxina fiind sub limita europeana, au anuntat joi reprezentantii Danone Romania.

"In paralel cu retragerea preventiva a unor produse de pe piata, Danone Romania a trimis de asemenea mostre ale acestora spre analiza unui laborator european acreditat. Rezultatele primite marti de la acest laborator confirma ca produsele au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum", se arata intr-un comunicat al procesatorului. 

'Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a implementat masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina. Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica', se precizeaza in comunicat. 

Directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a declarat marti pentru AGERPRES ca Danone Romania a decis retragerea de pe piata a unei cantitati importante de produse pentru protejarea imaginii, desi concentratia de aflatoxina din acestea ar putea fi in limitele permise de legislatie. 

"Romania nu poate aplica principiul dilutiilor succesive, cum se intampla in alte tari europene, si din acest motiv este compromisa toata cantitatea de lapte si de produse. De exemplu, daca o cantitate mica de lapte, contaminat cu aflatoxina peste limitele admise, este combinat cu 100.000 de litri de lapte conform, toata cantitatea de lapte este compromisa. Danone Romania a decis sa retraga de pe piata o cantitate importanta de produse, suspectate ca ar contine lapte contaminat cu aflatoxina, pentru ca nu-si permite sa-si pateze imaginea, desi este posibil ca, prin dilutie, aflatoxina sa fie in produsele respective in limitele legale", a explicat Dorin Cojocaru. 

Acesta a precizat ca in Romania nu exista echipamentele necesare pentru depistarea aflatoxinei din produse finite, ci doar din materia prima, aceste procedee fiind deosebit de complexe. 

Reprezentantul APRIL considera ca procesatorul va suporta toate costurile distrugerii acestor produse, care vor fi destul de mari, in conditiile in care numai pentru distrugerea produselor retrase se aloca 0,21 de centi /kg, fara a mai pune la socoteala si ambalajele. 

Danone Romania a retras luni aproape 60 de tone de produse tip iaurt, suspectate ca ar contine lapte contaminat cu aflatoxina, de pe rafturile magazinelor din toata tara. De asemenea, procesatorul de lapte a blocat in depozitul propriu alte 75 de tone de produse, dupa ce rezultatele analizelor au confirmat prezenta aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte. 

Potrivit specialistilor ANSVSA, principala cauza a prezentei aflatoxinei M1 in lapte este furajul contaminat cu aflatoxina B1, ca urmare a pastrarii acestuia in conditii necorespunzatoare pe timpul sezonului rece. 

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate) si cereale. 

Laptele poate contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: