Dolj: Zeci de hectare de culturi si pasuni, inundate de apele Dunarii

Data publicarii: 20-03-2013 | Mediu

Zeci de hectare de culturi agricole si pasuni din mai multe localitati din Dolj riverane Dunarii au fost inundate de apele revarsate ale fluviului care a depasit cotele de inundatii la statiile hidrometrice Calafat, Bechet, Rast si Bistret.

Conducerea Societatii de Gospodarire a Apelor Dolj a atentionat primariile riverane, care au activat comitetele locale pentru situatii de urgenta si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul acestora si i-au atentionat pe micii fermieri detinatori de animale sa paraseasca zonele si insulele inundabile. 

Potrivit Administratiei Bazinale de Apa Jiu, la cantoanele Silvestru, Nedeia si Bistret au fost incarcati peste 15.000 de saci de nisip, iar Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Primariei Calafat a executat preventiv cu grederul o varianta ocolitoare de 1,2 kilometri, pe drumul judetean 553, intre km 2 si 3, care se va folosi in cazul in care acest drum va fi inundat. 

Primarul municipiului Calafat, Mircea Guta, a declarat pentru AGERPRES ca in Calafat au fost inundate circa 50 de hectare, din care aproape o jumatate sunt cultivate cu grau, insa intreaga suprafata inundata reprezinta vechile areale de balti care inainte erau necultivate. 

'In acest moment, nivelul Dunarii la Calafat este de 602 centimetri, cu doi centimetri peste cota de inundatii, insa tendinta este de scadere. Sunt circa 50 de hectare de teren inundate, fostele areale de balti, care altadata erau necultivate. Aici apar probleme mai mari daca nivelul depaseste 750 de centimetri, cel mai mare nivel inregistrat fiind cel din 2006 cand a atins 846 centimetri', a spus Guta. 

Administratia Bazinala de Apa Jiu a anuntat, marti, cresteri insemnate de niveluri si debite, cu depasiri ale cotelor de aparare si inundatii pe fluviul Dunarea. In Dolj, la statia hidrometrica Calafat a fost depasita cota de inundatie cu doi centimetri, la Bechet - cu 14 centimetri, la Bistret cu 20 de centimetri. Si la Rast, cea mai afectata localitate din judet la inundatiile din 2006, a fost atinsa, marti, cota de inundatie, de 600 de centimetri. 

SGA Dolj a alcatuit echipe de interventie operativa formate din 11 cadre TESA si 40 de muncitori, sub directa indrumare a inginerului sef si directorului institutiei, care monitorizeaza permanent lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor - toate digurile de aparare de pe raza judetului Dolj, incepand de la limita cu judetul Mehedinti, comuna Salcia, pana la Dabuleni, limita cu judetul Olt. 

Debitul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, in ultimele zile a fost in crestere pana la valoarea de 11.000 mc/s, conform diagnozei si prognozei INHGA-CNPB, situandu-se peste media multianuala a lunii martie care este de 6.700 mc/s. Pe tot sectorul, aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere. In urmatorul interval debitul Dunarii la intrarea in tara va fi stationar la valoarea de 11.000 mc/s, iar pentru intervalul 21 - 25 martie, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB, debitul va fi in scadere pana la valoarea de 10.400 mc/s in ultima zi a intervalului de prognoza. 

Incepand din data de 16 martie, s-a instituit cod galben - Faza I de aparare, cand nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea acestuia - pe fluviul Dunarea, pe sectorul Gruia-Bechet, judetele Mehedinti si Dolj. 

Sursa: AGERPRES