RBS Bank: 7% din biletele la ordin si cecuri sunt refuzate la plata

Data publicarii: Astazi, 20-03-2013 | Finante-Banci

Aproape 6,7% din cecurile, biletele la ordin si cambiile aduse la banca de clientii RBS Bank sunt refuzate la decontare pentru ca firmele care au emis respectivele instrumente de plata nu au suficienti bani in conturi, afirma Mircea Spinei, directorul departamentului de tranzactii bancare din cadrul RBS.

"Am inregistrat un varf al refuzurilor la plata in 2010, dar in ultimii doi ani numarul acestora a scazut. Daca in 2010 ajunsesem la un varf de 8% al sumelor refuzate, acum ponderea a scazut la 6,7%", a declarat Spinei.

  Sumele refuzate la plata au reprezentat una dintre cele mai acute probleme din economie in perioada de criza, blocand practic activitatea multor companii.

  Fenomenul refuzurilor la plata s-a accentuat in criza, inclusiv pe fondul unui val de litigii in instanta, care au dus la poprirea conturilor pentru multe companii. Sumele refuzate la plata la nivelul intregii piete au ajuns la un varf de zece miliarde de euro in 2009 si 2010, respectiv o cincime din totalul tranzactiilor efectuate cu astfel de instrumente.

Integral in ZF.ro