BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot si va furniza necesarul de lichiditati

Data publicarii: Astazi, 20-03-2013 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana a luat act, marti seara, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenta financiara, reiterand ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

"BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenta financiara) si este in contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirma angajamentul de a furniza necesarul de lichiditati conform reglementarilor existente", scrie institutia.

Parlamentul cipriot a respins marti taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil. Miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului si-au exprimat satisfactia pentru acest vot.

Principalul partid de guvernamant, Miscarea Democrata, anuntase ca se va abtine de la vot. Miscarea Democrata controleaza 20 din cele 56 de locuri din Parlament si guverneaza impreuna cu Partidul Democrat, care are 8 locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist si Partidul Verde, se opun opun taxei. Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el.

  Ministrul de Finante al Republicii Cipru si-a prezentat demisia in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata. Statele din zona euro au decis sambata sa ajute R.Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Sursa: Mediafax.ro