Bancile din Cipru s-ar putea sa nu se mai deschida (ministrul de finante german)

Data publicarii: 20-03-2013 | Finante-Banci

Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble si-a exprimat regretul in legatura cu respingerea marti de catre parlamentul cipriot a impozitarii depozitelor bancare, in schimbul asistentei financiare de urgenta din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI).

Intr-un interviu pentru canalul de televiziune ZDF, Schaeuble a declarat marti seara ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida. 

Cipru nu are pe cine da vina pentru 'situatia grava', a mai spus ministrul de finante al Germaniei. 

Duminica, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat ca respingerea acordului cu FMI si UE ar putea duce la falimentul tarii si la iesirea ei din zona euro. 

Cu toate acestea, masura de instituire a unei taxe exceptionale unice la depozitele bancare nu a intrunit sprijinul niciunui deputat: 36 au votat contra, iar 19 s-au abtinut. 

Programul de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro propus de zona euro si Fondul Monetar International prevedea o impozitare fara precedent de pana la 9,9% a depunerilor bancare peste 100.000 de euro. Initial, creditorii internationali au cerut si o impozitare cu 6,75% a depunerilor bancare sub 100.000 de euro, insa in fata nemultumirii cipriotilor au acceptat sa nu taxeze aceste depuneri.

Sursa: AGERPRES