Sibiu: DIICOT cere prelungirea arestarii pentru 11 din invinuitii in cazul furtului de sute de mii de euro, de la banci

Data publicarii: Astazi, 20-03-2013 | Finante-Banci

Procurorii DIICOT vor cere miercuri, Tribunalului Sibiu, prelungirea cu inca 29 de zile, a arestarii preventive a 11 din cei 64 de invinuiti, prinsi marti, care au prejudiciat cu peste 350.000 de euro banci renumite din Europa si Emiratele Arabe Unite, printre care sucursale din Romania, plus Posta Romana, a anuntat Danusia Boicean, procuror sef DIICOT Sibiu.

Printre invinuiti se numara si cinci puscariasi, liderul gruparii fiind chiar un criminal, Petre Mihai Dan, inchis pentru ca a ucis un cetatean german, in 2006, la Sibiu. 

Ei se foloseau de telefoane inteligente cu acces la Internet, cu ajutorul carora au inselat servicii precum Money Gram si Western Union. 

Procurorii DIICOT vor extinde ancheta si in strainatate, banuind ca prejudiciul este mult peste 350.000 de euro, suma raportata doar de bancile din Romania. 

"Cercetarile sunt continuate vizavi de fapte de inselaciune comise fata de alte banci sau alti agenti economici operatori cu Western Union sau Money Gram din afara tarii, din alte tari - din ce am stabilit pana acum operatiunile s-au desfasurat si in Italia, Spania, Emiratele Arabe, Bulgaria. (...) Cu siguranta vom colabora cu anchetatori din alte tari, prin intermediul comisiilor rogatorii", declara, intr-o conferinta de presa, comisarul sef Traian Berbeceanu, Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia. 

Potrivit acestuia, marti s-au facut perchezitii si in trei penitenciare din tara. Tot comisarul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia a aratat ca invinuitii pretindeau ca sunt angajatii unor servicii de securitate bancara. 

Printre pagubiti se numara banci precum Transilvania, Garanti, BCR, Reiffeisen, Carpatica, Smith&Smith, Sharif Jabri) si Posta Romana. 

"La data de 19 martie a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia si procurorii DIICOT - BT Sibiu efectueaza 30 de perchezitii domiciliare (in Ploiesti, Dambovita, Bucuresti si Ilfov) si pun in aplicare 70 de mandate de aducere, in cadrul unei actiuni care vizeaza destructurarea unei grupari infractionale care se ocupa cu inselaciuni. De asemenea, sunt efectuate trei controale in Penitenciarele Oradea, Margineni si Ploiesti", se arata intr-un comunicat al IGPR. 

In fapt, o parte dintre membrii gruparii sunt suspectati ca au contactat telefonic, din penitenciar, mai multi casieri ai unor banci, iar sub pretextul nefunctionarii sistemului informatic al unor societati de transfer financiar, i-au convins pe acestia sa efectueze ''simulari'', care in realitate au fost transferuri reale. 

Pentru a fi convingatori, membrii gruparii trimiteau anterior e-mail-uri pe adresele de e-mail de serviciu ale casierilor, folosind o adresa ce crea aparenta uneia oficiale, in care li se aducea la cunostinta ca urmeaza sa aiba loc ''simulari'' privind sistemul de transfer financiar. Era indicat chiar si un numar de telefonie fix, pentru care, in prealabil, erau facute modificari pentru devierea apelului catre numarul de mobil folosit de suspecti in penitenciar. 

Imediat dupa obtinerea codului unic al tranzactiei, acesta era transmis prin SMS legaturilor din afara penitenciarelor, care se ocupau si cu recrutarea 'sagetilor', persoane ale caror date erau folosite in simulari. Dupa ce ridicau banii, 'sagetile' isi opreau comisionul si inmanau banii liderilor gruparii sau familiilor acestora. 

O parte din sumele de bani ridicate erau introduse in penitenciar cu prilejul vizitelor. De asemenea, banii erau transmisi si prin intermediul mijloacelor electronice. 

Totodata, membrii gruparii sunt suspectati au contactat operatori ai societatilor de transfer financiar din mai multe tari (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite etc.) pentru a-i convinge sa efectueze simulari, fiind inselati astfel mai multi operatori din strainatate. 

Prejudiciul provocat estimat pana in prezent este de 350.000 de euro. 

Pe langa simularile din sistemele de transfer financiar, exista indicii ca membrii gruparii se ocupau cu inselaciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de incarcare pentru cartele prepay. 

Sursa: AGERPRES