Romania va solicita prelungirea termenului pentru adoptarea unei legislatii adecvate privind restituirea proprietatilor

Data publicarii: 20-03-2013 | Imobiliare

Romania va solicita prelungirea cu o perioada de trei saptamani maximum o luna a termenului de 12 aprilie, pana la care tara noastra trebuia sa adopte o legislatie adecvata privind regimul restituirii proprietatilor, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea, la Palatul Victoria, cu secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland.

"Exista termenul de 12 aprilie pana la care Romania trebuia sa adopte o legislatie adecvata privind regimul restituirii proprietatilor. Am apreciat pozitia constructiva atat a Curtii Europene, cat si a structurilor de specialitate din cadrul Consiliului Europei fata de aceasta problema extrem de delicata a Romaniei, iar daca anul trecut a fost un an cu foarte multe tulburari politice, anul acesta trebuie sa aduca o solutie definitiva si conforma standardelor europene pentru aceasta problema", a spus primul-ministru. 

El a mai precizat ca acesta a fost unul dintre subiectele semnificative abordate si in discutia cu secretarul general al CoE, fiind importanta adoptarea unei solutii care sa fie in conformitate cu standardele Curtii Europene a Drepturilor Omului. 

"Si am decis impreuna ca cea mai buna solutie este sa avem o discutie detaliata asupra textului legii inainte ca aceasta lege sa fie adoptata. Iar daca vor exista observatii pentru propunerea legislativa din partea departamentelor specializate, aceste observatii trebuie si vor fi avute in vedere in textul legii. Din acest motiv vom face o solicitare oficiala pentru prelungirea termenului de 12 aprilie, cu o perioada de trei saptamani, maxim o luna, pana cand avem finalizata aceasta discutie tehnica", a precizat Victor Ponta. 

El a adaugat ca in cursul lunii aprilie responsabili din Guvernul Romaniei vor fi la Strasbourg si vor discuta cu specialistii Curtii Europene, in asa fel incat forma finala a legii sa fie conforma cu standardele acestei structuri. 

"Vom face catre Curte o cerere oficiala in acest sens, iar responsabilii Guvernului Romaniei, incepand de saptamana viitoare, vor fi in contact direct la Strasbourg cu specialistii Curtii. Important e ca solutia finala adoptata sa fie o solutie buna si o solutie conforma cu practica Curtii Europene", a subliniat primul-ministru. 

Pe 14 martie, in debutul sedintei de Guvern, primul-ministru a anuntat ca Executivul ar urma sa isi angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe 26 martie pentru proiectul de lege privind solutionarea problemei retrocedarilor. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: