Antonescu: Forma legii privind Statutul alesilor este corespunzatoare din moment ce asa a fost votata

Data publicarii: 20-03-2013 | Politica

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la finalul sedintei de plen reunit al Parlamentului, ca forma legii privind Statutul deputatilor si senatorilor este corespunzatoare, avand in vedere votul din Parlament, si a apreciat in context ca nici pana in acest moment in legislatia romana conflictul de interese nu este definit complet si corect.

"De vreme ce am votat-o, da, asa cred. Cred ca va fi promulgata, dar nu am de unde sa stiu cu exactitate, este prerogativa constitutionala a presedintelui", a declarat presedintele Senatului, intrebat daca forma legii privind Statutul parlamentarilor este corespunzatoare. 

Intrebat daca amendamentul UDMR preluat in lege, potrivit caruia orice alta prevedere contrara actului normativ privind Statutul alesilor se abroga, va conduce la o noua contestatie la CCR, Antonescu a spus: " nu stie acest lucru, vom vedea". 

"Dupa parerea mea a existat o discutie disproportionata de lucruri care nu sunt esentiale. In aceasta zona de legiferare exista intotdeauna mai multe formule, avem o varietate de formule si daca ne uitam in regimul parlamentarilor din tari ale UE, ca sa nu mergem mai departe, cred ca termenii dramatici in care s-a tot discutat despre 'superimunitate', despre faptul ca alesii se pun deasupra celorlati cetateni, este nepotrivit pentru ca nu s-a intamplat nimic de genul acesta. Si daca este sau nu contestabila la Curte, orice este contestabil la Curte, depinde ce pozitie are Curtea Constitutionala, vom vedea", a declarat presedintele Senatului. 

Despre mentiunea din legea privind Statutul potrivit careia perioada de suspendare a unui parlamentar aflat in conflict de interese a fost fixata la 30 de zile, in conditiile in care CCR a decis ca mandatul unui ales este continuu si nu poate fi intrerupt, Antonescu a spus ca este de acord in acest punct cu decizia CCR, dar "intram din nou in teritoriul interpretarilor". 

"Daca el nu poate fi oprit, mandatul unui parlamentar, in cazurile cu ANI cum se opreste ? Se opreste printr-un act administrativ in 15 zile si asa mai departe. Deci, nu am de dezvoltat pe acest subiect daca aceasta este forma care s-a votat (suspendarea pe 30 de zile - n.r.). Pe de alta parte nu mi se pare a fi o rezolvare esentiala. Eu o spun, in opinia mea nu avem inca, nu am avut in 2003 cand a inceput aceasta discutie, o definire si o legislatie completa si corecta a conflictului de interese. Ne cam jucam de-a conflictul de interese sau pseudoconflictul de interese", a mai declarat Crin Antonescu. 

Plenul reunit al Parlamentului a votat miercuri cu 360 de voturi pentru si 38 impotriva raportul Comisiei de resort care vizeaza Statutul alesilor cu modificarile solicitate de Curtea Constitutionala a Romaniei. 

Sursa: AGERPRES