Ministrul Agriculturii: Doar la 20-25 de ferme au fost identificate depasiri ale aflatoxinei, din 700 controlate

Data publicarii: 21-03-2013 | Actualitate

Numarul de ferme in care s-au identificat depasiri ale aflatoxinei este foarte mic, doar 20-25 de ferme dintr-un total de 700 de ferme controlate, insa acestea sunt atent monitorizate si, in urmatoarele zile, vor livra fara probleme lapte pentru piata, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la finalul unei intalniri avute cu reprezentatii fermierilor si ai procesatorilor.

"Cred ca problema aflatoxinei nu putea fi ignorata, pentru ca este o problema reala, care a existat in Romania, dar care este sub control. Am identificat toate fermele cu probleme, sunt cazuri izolate, iar procentul este foarte mic. S-au controlat 700 de ferme si au fost identificate pana in prezent in jur de 20- 25 de ferme. Maine (joi n.r.) vom avea cifrele finale. In majoritatea fermelor cu probleme furajele au fost inlocuite, iar o parte livreaza deja lapte curat pe piata, pentru ca a trecut acea perioada de doua trei zile pana cand se elimina aflatoxina", a spus Constantin. 

Acesta a precizat ca si problema celor 32 de automate pentru distribuirea laptelui a fost rezolvata, iar in 2-3 zile acestea isi vor relua activitatea. 

Seful MADR a mentionat ca in prezent este preocupat de a gasi solutii pentru pierderile inregistrate de fermieri si pentru castigarea increderii consumatorilor. 

"Trebuie sa ne preocupam de problemele legate de pierderile fermierilor, dar si de a castiga increderea consumatorilor. Vrem sa coordonam relatia dintre producator si procesator, astfel incat sa nu existe probleme in ceea ce inseamna pretul sau desfacerea de la fermieri. In perioada urmatoare, avem in vedere derularea unui program coordonat de MADR astfel incat sa reluam consumul de produse alimentare in general si consumul de produse lactate si de lapte", a mai spus ministrul Agriculturii.

Sursa: AGERPRES