MFP: TVA poate fi dedusa pe baza de bonuri fiscale numai daca acestea contin codul de inregistrare

Data publicarii: 21-03-2013 | Afaceri

Taxa pe valoarea adaugata poate fi dedusa pe baza de bonuri fiscale numai daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului si daca bonul fiscal este de cel mult 100 de euro (inclusiv TVA), potrivit normelor metodologice de aplicare a noului Cod Fiscal, care au intrat in vigoare pe 14 martie.

Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanti auto pe baza de bonuri fiscale. 

'La aceeasi data si-au incetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburantii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, emise conform OUG nr. 28/1999, in conditiile in care acestea erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului', precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis miercuri AGERPRES. 

In vederea aplicarii noilor prevederi, orice comerciant care doreste ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, poate sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului. 

Comerciantul care nu poate inscrie cu ajutorul aparatelor de marcat electronice fiscale codul de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului, neavand un soft adaptat in acest sens, va emite la solicitarea beneficiarilor factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii care sa cuprinda toate elementele prevazute din Codul Fiscal. 

In situatia in care beneficiarul solicita totusi emiterea unei facturi desi comerciantul are un soft adaptat prin care poate insera codul de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului, comerciantul are obligatia sa emita aceasta factura, pe langa bonul fiscal. 

Prin Ordonanta Guvernului nr.15/2012 au fost transpuse prevederile Directivei europene 2010/45/CE privind facturarea. Una dintre prevederile transpuse in legislatia nationala se refera la posibilitatea de a permite operatorilor economici sa emita facturi simplificate daca valoarea acestora este de cel mult 100 euro, inclusiv TVA, la cursul din data exigibilitatii TVA. Avand in vedere ca bonurile fiscale contin elementele minimale ale unei facturi simplificate si acestea pot constitui documente pe baza carora se poate deduce TVA, prin normele metodologice au fost stabilite conditiile in care TVA poate fi dedusa pe baza bonuri fiscale. 

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii bonului fiscal este cursul din data emiterii bonului fiscal.

Sursa: AGERPRES