Cipru: Bancile vor ramane inchise pana marti; reuniune de urgenta a guvernului

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

Bancile comerciale cipriote nu isi vor deschide portile joi si vineri, a anuntat miercuri Banca Centrala, transmite AFP. In conditiile in care luni va fi o sarbatoare publica, bancile cipriote vor ramane inchise pana marti, 26 martie.

In paralel, guvernul cipriot se reuneste miercuri seara intr-o sedinta de urgenta pentru a gasi o alternativa care sa faca acceptabil planul european de sustinere si sa restructureze sectorul bancar. Potrivit postului public de radio, executivul pregateste texte de lege care sa restranga iesirile de lichiditati dupa redeschiderea bancilor. Aceste texte, care ar urma sa desparta sectorul bancar in banci bune si banci de rebuturi, trebuie insa validate de guvern si Parlament inainte de redeschiderea bancilor. 

Bancile cipriote nu si-au mai deschis portile dupa anuntarea, sambata, a unui plan de asistenta financiara internationala in valoare de 10 miliarde de euro, printre ale carui clauze figura si obligatia statului cipriot de a impozita cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro si cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Parlamentul cipriot a respins insa marti nepopulara taxa. 

Ciprul sa stranga 5,8 miliarde de euro in schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES