BCR: Un roman are active financiare de 13 ori mai mici decat un german

Data publicarii: 21-03-2013 | Finante-Banci

Un roman are active financiare de 13 ori mai mici decat un german, fiind in principal active ilichide, fapt care ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete, se arata intr-un raport al analistilor economici din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR). 

"Plasamentele ilichide de tipul actiunilor necotate si alte participatii sunt predominante in structura activelor financiare ale romanilor cu o pondere de 47% in total, fata de un nivel de 16% in Polonia si 5% in Germania", se arata in raportul "Implicatiile economice ale procesului de imbatranire a populatiei Romaniei", realizat de divizia BCR Cercetare.

In 2011, aproape o treime din populatia totala a Romaniei era afectata de saracie materiala severa. Persoanele in varsta sunt mai vulnerabile fata de saracia severa in comparatie cu cele cu varsta sub 65 de ani.

Totodata, potrivit raportului, numai 9% dintre pensionarii romani isi permit in prezent o vacanta de o saptamana pe an departe de casa, fata de 76% dintre pensionarii germani.

Analistii BCR considera ca autoritatile trebuie sa dezvolte domeniile economice care pot reduce saracia, prin orientarea agriculturii spre piata, si mai putin sa acorde ajutoare sociale.

Integral in ZF.ro