Fitch: Situatia din Cipru nu are implicatii imediate asupra ratingurilor tarilor din zona euro

Data publicarii: 21-03-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a apreciat joi ca situatia din Cipru nu are implicatii imediate pentru ratingurile altor state din zona euro, dar scoate totusi in evidenta pericolele raspunsurilor ad-hoc la criza din zona euro, raspunsuri care cresc incertitudinea si submineaza increderea si stabilitatea financiara, transmite Reuters.

Potrivit Fitch, implicarea deponentilor bancari in planul de sprijinire a Ciprului stabileste un precedent periculos pentru alte state din zona euro, in special pentru cele cu sectoare bancare slabe. 

'Nu ne asteptam ca instabilitatea din Cipru sa se extinda si la alte sisteme bancare din zona euro. Insa, in opinia noastra, orice pachet de sprijin care include o taxa de stabilitate creste in mod inevitabil riscul de contagiune in interiorul zonei euro', avertizeaza agentia de evaluare. 

Fitch considera ca pierderea economiilor deponentilor ar fi un pas fara precedent in criza din zona euro si ar putea avea implicatii pe termen lung asupra ratingurilor de sprijin ale bancilor. 

Fitch a plasat deja sub supraveghere cu implicatii negative ratingul primelor trei banci cipriote - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, ca urmare a riscurile legate de proiectul de taxare a depozitelor bancare cipriote. Toate cele trei banci beneficiaza in prezent din partea Fitch de un rating 'B', ceea ce le plaseaza in categoria investitiilor speculative. 

Parlamentul cipriot a respins marti o nepopulara taxa pe depozitele bancare ceruta de UE in schimbul unui plan de asistenta financiara de 10 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES