Nicolaescu: Coplata intra in vigoare la 1 aprilie odata cu contractul-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate

Data publicarii: 21-03-2013 | Actualitate

Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a subliniat ca s-au facut eforturi ''imense'' in discutiile cu Fondul Monetar International pentru ca taxa sa aiba o valoare mica si si-a exprimat speranta ca aplicarea coplatii va duce la micsorarea numarului internarilor nejustificate. 

Coplata, potrivit ministrului, are o valoare minima de 5 lei si o valoare maxima de 10 lei si se percepe o singura data, la externare. 

''Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobarii Consiliului de Administratie al unitatii, intre aceste limite'', a explicat ministrul Sanatatii. 

Nicolaescu a anuntat ca sunt si cazuri exceptate de la coplata, si anume bolnavii cronici inclusi in programele nationale si care au nevoie de mai multe internari pe an, copiii pana in 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achita coplata cazurile considerate de urgenta, urmand ca in aceasta situatie sa fie facute o serie de protocoale noi pentru ''internarea de urgenta''. 

Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat miercuri de Guvern. 

"Astazi (n.r. miercuri) am aprobat, in sedinta de Guvern, noul contract-cadru. Si, practic, incep casele de sanatate sa negocieze cu toti beneficiarii in perioada imediat urmatoare. Am introdus si faimoasa coplata intre 5 si 10 lei, la externare", a declarat premierul. 

Sursa: AGERPRES