Manastireanu (ANSVSA): Laptele provenit de la fermele depistate cu aflatoxina va fi sigur pentru consum, incepand de saptamana viitoare

Data publicarii: 22-03-2013 | Actualitate

Putem asigura populatia ca incepand de saptamana viitoare tot laptele provenit de la fermele care au avut probeleme cu aflatoxina este conform si va fi sigur pentru consum, a declarat, joi, presedintele interimar al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Manastireanu, intr-o conferinta de presa.

"Putem spune ca situatia a fost tinuta sub control, iar ceea ce s-a gasit pe rafturi si in magazine au fost produse sigure pentru consum. Am demarat actiunea de supraveghere a fermelor si unde am gasit rezultate pozitive am inlocuit furajul contaminat cu furaj de calitate si sanatos, astfel incat saptamana viitoare sa putem asigura populatia ca tot laptele provenit de la acestea este conform si nu prezinta nicio suspiciune", a precizat Vladimir Manastireanu. 

Acesta a aratat ca, din momentul in care ANSVSA a demarat controalele pe piata laptelui, o cantitate de 193 de tone, respectiv 0,03% din productia lunara a Romaniei, a fost oprita de la procesare sau vanzare directa catre consumatorul final, alte 104 tone de produse lactate au fost oprite in depozite si distruse, ceea ce reprezinta 1,66% din productie. 

Din cele 1.335 probe de lapte prelevate si analizate in perioda 7-15 martie 2013, in laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar veterinar pentru determinarea continutului de aflatoxina M1 au fost neconforme la parametrul aflatoxina M1 un numar de 67, ceea ce reprezinta 5% din totalul probelor analizate. 

In cadrul controalelor au fost verificate 785 ferme de vaci de lapte, din care 34 au fost neconforme pentru aflatoxina M1 si 177 centre de colectare lapte, din care 5 au avut probe neconforme. De asemenea, din cele 134 de automate pentru vanzarea directa a laptelui crud catre consumatorul final verificate, 8 au fost neconforme, iar controalele celor 239 unitati de procesare a laptelui autorizate/inregistrate sanitar veterinar au scos la iveala 20 de probe neconforme. 

Limita maxima admisa de legislatia europeana pentru continutul de aflatoxina in lapte este de 0,05 ľg/kg, iar valorile medii inregistrate in urma acestei actiuni au fost de 0, 15 ľg/kg. 

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvolta in seminte de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate) si cereale. Laptele poate contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Sursa: AGERPRES