CE va continua sa coopereze consistent cu guvernul roman in cadrul MCV, asigurandu-se insa ca angajamentele sunt onorate

Data publicarii: 22-03-2013 | Politica

Comisia Europeana (CE) ia nota de memorandumul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) adoptat miercuri de guvernul roman si da asigurari ca va continua sa coopereze consistent cu guvernul roman pentru indeplinirea celor patru conditionalitati din MCV, dar precizeaza ca rapoartele sale au concluzii bazate pe o evaluare corecta si impartiala a situatiei, a declarat joi Mark Gray, purtator de cuvant al CE, pentru Agerpres.

'CE ia nota de memorandumul asupra MCV adoptat de guvernul roman ieri. Comisia va continua sa ajute guvernul roman in eforturile sale de a indeplini cele patru conditionalitati stabilite la momentul aderarii la UE. (...) Mecanismul include conditionalitati clare pentru a ajuta Romaniei sa-si evalueze progresele. Comisia este increzatoare ca rapoartele sale din cadrul MCV au concluzii care sunt bazate pe analize atente si pe o evaluare corecta si impartiala a situatiei', a spus Mark Gray. 

Potrivit acestuia, Consiliul UE a sprijinit pe deplin abordarea CE in fiecare dintre rapoartele adoptate de executivul comunitar. 'Cele mai recente concluzii ale Consiliului, adoptate pe 11 martie 2013 in unanimitate, inclusiv de catre delegatia romana, precizeaza: 'Consiliul felicita Comisia pentru munca depusa, metodologia urmata si impartaseste pe deplin analizele si recomandarile obiective si echilibrate continute in raport'', a adaugat purtatorul de cuvant al CE. 

'Comisia a lucrat consistent cu guverne romane succesive atat asupra partii de cooperare, cat si a celei de verificare a mecanismului. Aceasta interactiune a fost cheia in sustinerea progresului recunoscut in raport. De asemenea, Romania a beneficiat de o contributie semnificativa de la bugetul UE pentru a sustine masurile in sectorul justitiei si afacerilor interne atat in perioda de preaderare, cat si in cea de postaderare. Comisia va continua aceasta abordare, asigurandu-se in acelasi timp ca angajamentele asumate sunt onorate', a mai spus Gray. 

Guvernul a adoptat miercuri un memorandum vizand MCV, document care indica directiile de actiune la care Romania va recurge sau pe care le va sugera in raport cu CE. Potrivit ministrului justitiei Mona Pivniceru, executivul vrea sa elaboreze o metodologie de lucru in cadrul MCV prin care CE sa mentioneze indicatorii specifici de evaluare a progreselor realizate de Romania in justitie si sa defineasca o serie de termeni. 

'Guvernul Romaniei a agreat ideea ca acest Mecanism este unul de Cooperare si Verificare. Prin urmare, trebuie valorizata latura de cooperare si ne-am gandit ca cea mai buna solutie ar fi elaborarea unei metodologii comune de lucru CE, in care sa definim ce inseamna nivel 'satisfacator', in care sa definim standardul sau limita pana la care se poate considera ca statul roman si-a indeplinit 'satisfacator' obligatiile', a declarat miercuri Mona Pivniceru. 

De asemenea, metodologia ar trebui sa contina indicatori concreti si specifici prin care sa poata fi masurate performantele, modalitatea de culegere a datelor si informatiilor pentru progresele realizate, sa includa un mecanism transparent de verificare a informatiilor, 'sa inlature orice monopol al surselor', precum si aiba o baza cat mai larga si diversificata de culegere a datelor, a spus Pivniceru. 

Metodologia ar trebuie sa prevada utilizarea unui 'limbaj clar, logic, precis, determinat, nesusceptibil de interpretari, cu excluderea oricarei interferente de ordin politic', a adaugat ministrul justitiei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: