Fenechiu (MT): Presedintia Romaniei si primul ministru trebuie sa aiba la dispozitie o aeronava

Data publicarii: 22-03-2013 | Politica

Institutia Presedintia Romaniei si institutia primului ministru trebuie tratate in Romania cu mai mult respect si din acest motiv trebuie sa aiba la dispozitie si o aeronava, asa incat atunci cand se duc la intalnirile oficiale sa fim bine reprezentati acolo si pe aeroport, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

"Trebuie sa fim si noi mandri, cum vedem Air Force One sa vedem Romania. Aeronava trebuie sa fie a statului roman, platita de stat dar costurile de intretinere trebuie platite de bugetele celor care o folosesc. Cu totii platim acesti bani pentru ca vin dintr-un sac comun, din Bugetul Romaniei. Important este sa nu ne ascundem. Cei de la TAROM au venit si mi-au spus ca sunt actionarul lor si sa ii ajut in acest litigiu de 7 milioane dolari. (...) Aeronava cu care domnul presedinte Basescu merge in diverse intalniri oficiale dupa parerea mea este o aeronava mult prea costisitoare in ceea ce priveste cel putin intretinerea la sol si pot fi gasite solutii mult mai bune si mai sigure. Aceasta aeronava ne costa cele 7 milioane dolari doar pentru intretinere. Am vazut niste declaratii halucinante din partea Presedintiei", a spus Fenechiu. 

Potrivit acestuia, intretinerea aeronavei trebuie platita de la bugetul de stat. 

"Nu este platita de Adminstratia Prezidentiala. In afara de asta mai sunt celelalte costuri de operare cu piloti, cu combustibil, cu taxe aeroportuare. Aceste costuri sunt decontate de Presedintie, doar aceste costuri de operare. Daca ma intrebati pe mine, in momentul in care TAROM va avea o flota uniformizata, asa cum ne dorim, eu cred ca si pentru Presedintie, pentru primul ministru, ar trebui amenajat un avion din aceeasi categorie. Daca mergem pe Airbus, putem merge pe Airbus 318 sau 319 modificat pentru zboruri de lunga distanta, sa poata ajunge si in America. Amenajata VIP poate sa fie o aeronava foarte civilizata si in ton cu nevoile pentru Presedintie. Daca mergem pe Boeing la fel. Important este ca pilotii de linie sa poata sa conduca si aceste nave. Noi acum pentru Airbus 310 avem piloti care pot conduce doar astfel de aeronave. Exista o corespondenta intre compania TAROM si Presedintia Romaniei si sper ca ea se va finaliza cu o solutie buna. Presedintele a fost intrebat daca doreste sa pastreze aceasta aeronava sau este de acord cu schimbarea ei", a explicat ministrul Transporturilor. 

Acesta a mai spus ca, spre deosebire de alte companii, colaborarea cu CA al TAROM este foarte buna. 

"Planul de administrare al TAROM este unul agreat de actionari, de adunarea generala, de mine personal cu CA. Tot ceea ce vedeti ca face CA de azi reprezinta actiuni agreate de comun acord", a mai afirmat Fenechiu. 

Joi dimineata, presedintele Consiliului de Administratie al TAROM, Dan Pascariu, a declarat ca TAROM a trimis zilele acestea o scrisoare Administratiei Prezidentiale, in care solicita un raspuns cu privire la rezilierea sau continuarea contractului pentru efectuarea zborurilor oficiale ale presedintelui cu aeronava Airbus A310. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: