Conducerea OMV Petrom propune pentru 2012 un dividend brut de 0,028 lei/actiune

Data publicarii: 22-03-2013 | Bursa

Directoratul OM Petrom propune distribuirea catre actionari a unui dividend brut de 0,028 lei actiune, pentru 2012, conform unui raport remis, joi, Bursei de Valori Bucuresti.

Aceasta propunere urmeaza sa fie supusa aprobarii in Adunarea Generala a Actionarilor din 22 aprilie. In cazul in care va fi aprobata, distribuirea dividendelor ar urma sa inceapa din 18 iunie 2013. 

Grupul Petrom a incheiat anul 2012 cu un profit net de 3,946 miliarde de lei, in crestere cu 5% fata de rezultatul net de 3,759 miliarde lei, raportat la finele lui 2011, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale companiei. 

Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom SA s-a cifrat la 3,953 miliarde de lei, in crestere cu 5% comparativ cu anul anterior. Profitul pe actiune este de 0,0698 lei, fata de 0,0663 in 2011. 

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-Est in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde de euro in ultimii opt ani. 

La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom. 

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate. In acest context, Petrom a inceput operatiunile comerciale la centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si la parcul eolian Dorobantu, cu o capacitate de 45 MW. 

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. 

Sursa: AGERPRES