Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times: Cliseele despre Romania nu mai sunt adevarate

Data publicarii: 22-03-2013 | Diverse

Zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat, din fericire, iar oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta, afirma Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times si International Herald Tribune, intr-un interviu acordat unui site de stiri din Romania.

"Desigur, Romania este inca a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, asa ca imaginea unei tari sarace persista, in special gandindu-ne la zonele rurale mai sarace. Insa Romania este, de asemenea, un centru de inalta tehnologie, are ingineri straluciti si trebuie doar sa ne uitam la toate companiile din Timisoara, de la Microsoft la Alcatel, pentru a vedea ca imaginea cliseica despre Romania nu mai este adevarata. Cu toate acestea, provocarile raman. Recentul scandal al carnii de cal, in timpul caruia unele tabloide britanice si unii oficiali francezi au acuzat abatoarele romanesti totusi pe nedrept de macelarirea a mii de cai ologi, a aratat ca stereotipurile facile persista", mai spune jurnalistul. 

Intrebat care este perceptia despre imigrantii romani din SUA si din Canada, Dan Bilefsky a afirmat ca "romanii, traind prin vremuri foarte grele, sunt in ansamblu niste oameni foarte muncitori si optimisti", iar angajatorii straini pe care i-a intalnit "ii lauda pe imigrantii romani pentru etica sarguincioasa a muncii lor". 

"Nu este nicio coincidenta ca inginerii romani sunt bine reprezentati in Silicon Valley si in sediul central al Microsoft. Este, de asemenea, adevarat ca multi asociaza Romania, corect sau nu, cu situatia romilor - si cu imaginile gastilor de copii care cersesc prin capitalele europene, in pietele oraselor -, iar acest lucru nu ajuta perceptia imigrantilor romani. De aici nevoia de a combate excluderea sociala", a adaugat jurnalistul. 

El apreciaza ca "putini ar putea sustine ca Romania priveste catre Est mai degraba decat catre Vest". 

"In timp ce Occidentul a fost in alerta vara trecuta, pe masura ce Guvernul Ponta a parut sa centralizeze puterea intr-un fel zelos, putini ar putea sustine ca Romania priveste catre Est mai degraba decat catre Vest. Tara este ferm ancorata in Uniunea Europeana si in NATO. Populatia sa dinamica priveste catre Londra si Paris, nu catre Beijing si Moscova. Observatorii internationali il urmaresc indeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurca cu o majoritate de doua treimi in Parlament. Unii se tem ca el se va indrepta in aceeasi directie ca Viktor Orban in Ungaria si va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul institutional ("checks and balances", termen care desemneaza unul dintre principiile ce stau la baza democratiei prezidentiale din SUA - n.r.). Insa Ponta este un om inteligent, iar pana acum pare ca si-a invatat lectia si a fost temperat de reactia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene si Washington-ului, ca urmare a intregii saga a suspendarii presedintelui", a completat Dan Bilefsky. 

Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times si The International Herald Tribune, iar pana recent a fost reporter in New York pentru NYT. Totodata, a lucrat ca reporter pentru Wall Street Journal si Financial Times. In ultimul an, Bilefsky a scris despre o serie de subiecte din politica romaneasca. 

Sursa: AGERPRES