Bancile nationale prefera tot mai mult aurul in defavoarea dolarului si a euro

Data publicarii: 22-03-2013 | Finante-Banci

Bancile centrale ale tarilor din toata lumea  isi re-echiliberaza structura rezervelor internationale si isi reduc proportiile de dolari si euro in favoarea aurului, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC).

"Analiza optimizarii portofoliilor arata ca aurul este una dintre cele mai atractive alternative pentru diversificarea rezervelor, datorita absentei riscului de credit si a avantajului unei piete lichide", se spune in raportul  "Strategiile de diversificare ale bancilor centrale", al World Gold Council (WGC).

Participantii la pietele financiare sunt in primul rand interesati ca, atunci cand se implica intr-o tranzactie, contra-partea sa fie capabila sa-si indeplineasca obligatiile contractuale. Astfel definit, riscul de credit este mai scazut pe piata aurului decat pe pietele financiare.

Astfel ca rezervele internationale ale bancilor centrale ale lumii au crescut de sase ori in ultimii 12 ani, pana la echivalentul a 12 trilioane de dolari, in 2012.

Proportia rezervelor internationale pastrate chiar in dolari SUA a scazut de la 62% in anul 2000, la 54% din  totalul rezervelor internationale ale bancilor centrale ale lumii in 2012.

Aurul si-a conservat ponderea de 13%, dar "primele semne ale diversificarii in favoarea aurului deja au inceput sa se arate (...)". Chiar daca, in ultimii 12 ani, ponderea monedei europene a ocupat tot mai mult din cea a dolarului, ajungand de la 16% la 22%, "incepand din 2010, bancile centrale au devenit cumparatoare nete de aur", potrivit raportului WGC.

Tendinta reducerii alocarii rezervelor in dolari si euro se va accentua, potrivit WGC. In anul 2000 suma alocarilor in dolari si euro era de 78%, in 2012 de 74% si estimarile WGC o coboara spre 65%.

In schimb, bancile centrale au cumparat in 2012 cu peste 500 de tone de aur mai mult decat au vandut, dupa ce, cuun an in urma, achizitiile nete depaseau 400 de tone, iar in 2010erau sub 100 de tone.

Bancile centrale au la dispozitie o piata mondiala a aurului dezvoltata si lichida, cu tranzactii de peste 3,2 trilioane de dolari, potrivit raportului WGC.

Integral in ECONOMICA.net