Blaga - reales presedintele PDL; Basescu isi declara dimineata dragostea, iar seara spune adio

Data publicarii: 25-03-2013 | Politica

Democrat-liberalii l-au reales pe Vasile Blaga in functia de presedinte al PDL, in cadrul Conventiei Nationale Extraordinare a partidului de sambata, rezultat contestat, insa, de contracandidata sa, Elena Udrea, si care l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa isi ia "adio" de la formatiunea pe care a condus-o, dupa ce dimineata isi declarase dragostea.

Peste 4.500 de delegati din toate colturile tarii s-au adunat, sambata dimineata, la Romexpo pentru a isi alege noul lider, unii avand pancarte de sustinere pentru Vasile Blaga, iar altii pentru Elena Udrea. 

Conventia a fost deschisa de unul dintre organizatori care a anuntat prezenta la eveniment a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, moment in care democrat-liberalii s-au ridicat in picioare si au inceput sa aplaude, iar pe fundal s-a auzit o melodie (tema filmului "Stapanul inelelor"). Jurnalistii cautau cu privirea, delegatii asteptau sa-l vada pe presedinte, insa, acesta nu si-a facut aparitia. Dupa un timp, organizatorii au realizat ca presedintele nu ajunsese, de fapt, la Romexpo, si au inceput sa anunte chestiuni organizatorice. Dupa cateva minute, presedintele si-a facut aparitia, care de data aceasta nu a mai fost semnalata de vreo coloana sonora, ci doar de numarul mare de jurnalisti din jurul sau si de un grup de tineri democrat-liberali care aveau pancarte si cantau "I love you Base". 

Urcand pe scena, Basescu i-a asigurat pe delegatii PDL ca a venit "cu dragoste". "Vreau sa stiti ca am mai primit invitatii la alte partide, am participat la evenimentele lor politice, dar aici am venit cu dragoste, am venit cu - nu numai cu masina presedintelui Romaniei - am venit cu sufletul la voi, ceea ce nu ma va impiedica ca astazi sa va vorbesc in calitate de presedinte al Romaniei si nu de membru al PDL, pentru ca nu mai sunt membru al acestui partid. Poate va asteptati la un discurs in favoarea unuia sau altuia dintre candidati. Nu pentru asta am venit aici. Optiunile mele sunt cunoscute. Asa ca am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu", a spus Basescu. 

Le-a vorbit despre obiectivele sale, despre cat de buna a fost guvernarea Emil Boc, a povestit care a fost "cheia" succesului partidului in perioada in care el l-a condus, iar, in final, iarasi i-a asigurat pe democrat-liberali de dragostea sa. "Va doresc succes si va asigur de toata dragostea mea. Iar astazi va doresc sa va gasiti solutia corecta", a spus Basescu, dupa care a plecat, tot in ritmul scandarilor "I love you Base". 

A venit apoi randul celor trei candidati si al sustinatorilor lor sa rosteasca discursuri, in speranta ca ii vor convinge pe democrat-liberalii care nu luasera inca o decizie. 

Monica Macovei s-a autointitulat "cosmarul lui Ponta, Nastase, Antonescu si Voiculescu", dand asigurari ca prin schimbare PDL poate sa reajunga la Putere. Elena Udrea a spus ca PDL are nevoie de "lideri credibili", mentionand ca, in fapt, credibilitatea este data de votul electoratului. Blaga a ales ca in discursul sau sa critice guvernarea USL si sa vorbeasca despre o reconstructie a partidului "la firul ierbii". 

Momentele de prezentare a candidatilor si de rostire a discursurilor s-au desfasurat fara incidente, dar cu "mici intepaturi" intre sustinatorii unuia sau altuia dintre candidati. Astfel, deputatul Andreea Paul, sustinatoarea lui Blaga, a facut referire in discursul sau la "biletelul roz" al Elenei Udrea sau la exercitiul de imagine al acesteia - "mopul si andrelele". 

Si fiindca numarul delegatilor era foarte mare, democrat-liberalii au cautat diferite indeletniciri pentru ca timpul sa treaca mai usor. Niste democrat-liberali din Alba au inceput sa joaca carti, explicand ca este vorba despre un joc numit "filcau", altii si-au pierdut timpul la terasa de la Romexpo band bere. Unii dintre delegati au stat minute bune la cozile de la restaurante pentru a-si lua mici sau carnati. 

Dupa aproape mai bine de opt ore de stat la Romexpo, delegatii pareau ca-si pierd rabdarea in asteptarea anuntului privind numele celui care ii va conduce, unii alegand chiar sa plece spre case, avand in vedere ca veneau din judete indepartate de Capitala. 

Organizatorii declara ca se va amana anuntul castigatorului, pentru ca exista o contestatie depusa cu privire la numararea voturilor. Acest anunt nu i-a impiedicat pe democrat-liberali sa scandeze numele lui Blaga, pentru ca deja isi dadeau mesaje intre ei anuntand "pe surse" victoria actualului presedinte al partidului. 

Intr-un final, anuntul a fost facut: Vasile Blaga - 2.344 de voturi, Elena Udrea - 2.014, Monica Macovei - 209 voturi. 

Udrea a contestat, motivand ca la inceputul Conventiei s-au anuntat 4.200 de persoane, inainte de a se intra la vot s-a anuntat prezenta finala 4.359 de delegati, iar la final s-a spus ca au votat 4.632. Blaga a replicat ca aritmetica "este aceeasi de 3.000 de ani" si ca intelege ca nu este usor sa pierzi. 

In aceeasi seara, Blaga a convocat la sediul PDL Colegiul Director al partidului, iar comisia de organizare a CNE a facut o conferinta de presa prin care asigura ca nu a existat nicio problema in privinta votului si ca totul a fost corect, iar sustinatorii Elenei Udrea au depus o noua contestatie. 

La finalul Conventiei, nu a intarziat sa apara si reactia presedintelui Traian Basescu, una de despartire declarata fata de PDL si de asigurare ca se va ocupa, la finalul mandatului, de constructia dreptei. "Am vazut finalul Conventiei PDL. Cred ca am fost cinstit cu acest partid, i-am spus ca dupa aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au inteles sa fie democrati ma face sa spun acum definitiv si pentru totdeauna 'Adio Partid Democrat'. Azi ne-am despartit. Ei nu mai sunt o piatra de moara pentru mine, eu nu mai sunt o piatra de moara pentru ei. (...) Imediat ce au simtit ca pot fi singuri, aripa FSN-ista a partidului a rabufnit, iar Conventia de astazi este proba ca 50% din partid este inca ancorat in naravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL. Noi azi ne-am despartit definitiv. Luati-va drumul vostru, iar eu il am pe al meu", a transmis Traian Basescu in postarea video de pe un site de socializare. 

Sursa: AGERPRES.