Florin Ilie, ING: Sectorul bancar cipriot e de peste opt ori mai mare decat PIB-ul tarii. La noi, este de circa 60%

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

"O eventuala nervozitate a investitorilor internationali legata de ce se intampla in Cipru ne poate costa in ceea ce priveste costul finantarii Romaniei”, spune la Digi24 Florin Ilie, director de Strategie la ING, dar nu putem fi afectati direct de situatia critica din tara mediteraneana. Urmarim problemele din Cipru cu mult interes, avand in vedere ca depozitele persoanelor si companiilor romanesti in bancile cipriote insumau la finele anului trecut aproximativ 100 de milioane

Florin Ilie, director de Strategie la ING, spune la Digi24 ca Romania poate fi afectata cel mult de nervozitatea investitorilor internationali, ca apetit de risc. "Situatia este limitata doar la Cipru”, spune specialistul, iar "solutia care se va gasi pentru Cipru, pentru ca probabil va fi gasita una, nu are si nu va avea de a face nimic cu ce se intampla in Romania”.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa se astepte in anii urmatori la urmatoarea stare de fapt: "Nucleul dur al UE - nu va mai manifesta toleranta la nimic din ce inseamna derapaje la periferia Europei din care facem si noi parte, pentru ca nu vor mai avea chef sa isi asume costurile uriase pentru a carpi greselile acestor tari”, apreciaza directorul de strategie al ING.

 Criza cipriota nu vine cu solutii pentru fluxul de bani gri romanesti

Florin Ilie nu crede ca evenimentele din statul mediteranean pot aduce aspecte pozitive Romaniei, contrazicand estimarile analistului economic Ionel Blanculescu, care aprecia in urma cu cateva zile ca situatia din Cipru "ar putea fi chiar benefica pentru economia romaneasca, in sensul in care tot ce inseamna flux gri de bani ar avea in proportie de 80% destinatia Cipru”.

"E greu de crezut ca eliminarea unei supape pentru bani mai putin vizibili ar duce la scoaterea la suprafata a economiei gri sau negre a Romaniei care, dupa unele estimari, e undeva la 30%. Este un procent destul de realist pentru Romania, tot ce scapa impozitarii practic”, arata Florin Ilie.

Raportat la Produsul Intern Brut al Romaniei, de circa 130 de miliarde de euro, banii romanesti care ajung in Cipru ar fi in suma de circa 100 de milioane de euro, adunati de-a lungul mai multor ani. "Un nimic”, spune Florin Ilie: "Nu cred ca (situatia din Cipru) ar putea avea un impact pozitiv. Mai degraba, pentru Romania, 100 de milioane de euro pot reprezenta pierderile numai din prostia noastra a tuturor in achizitiile publice, probabil in doua luni de zile.”

Evaziunea e teribil de mare la toate nivelurile societatii si la toate nivelurile economiei, afirma specialistul, dar "o eventuala nervozitate a investitorilor internationali legata de ce se intampla in Cipru ne poate costa de zeci de ori mai mult intr-un an sau doi, cu privire la costul finantarii Romaniei”, arata specialistul. "Daca investitorii internationali devin mai prudenti, iti dau bani cu dobanda mai mare. Te poate costa acea dobanda mult mai mult decat toti banii romanesti din Cipru.”

 O cauza a problemelor din Cipru si de ce Romania nu ar trebui sa ajunga in aceeasi situatie

"Sectorul bancar cipriot e de peste opt ori mai mare decat PIB-ul Ciprului. Sectorul bancar romanesc a ajuns la circa 60%, chiar si dupa cresterea din perioada boom-ului” economic, arata Florin Ilie. "Vorbim de 830% in Cipru fata de 60% in Romania. Nu exista baza de comparatie. Din punctul asta de vedere, nu asta este problema Romaniei. Nu se va extrapola in nici un fel la Romania situatia din Cipru. Nu exista termen de comparatie sub nici o forma.”

 "Nu toata lumea care are bani ii fura. Rudele somere din Europa”

Florin Ilie face o trecere in revista a momentelor care au dus la problemele din criza financiara si economica cu care Europa are si acum de furca: "In anii 90 si inceputul anilor 2000, datorita unui entuziasm teribil generat de faptul ca existau bani garla peste tot, prudenta a disparut inclusiv in Germania si in celelalte tari din vestul Europei, acele tari bogate, asezate, dar nu bogate pentru ca le-a picat ceva din cer, ci pentru ca muncesc mai mult si mai bine decat altii, ca sa fim sinceri.

Nu toata lumea care are bani ii fura, ii si munceste, iar acei oameni au muncit. N-ar trebui sa ne uitam la oamenii care au, din Vest, doar cu invidie, ci si cu admiratie. Asa ca faptul ca exista tari sarace si tari bogate nu vine doar din nefericile istorice ale tarilor sarace, ci si din cauza ca altii muncesc mai mult si mai bine, sau mai cu cap, si ar trebui sa luam exemplu”, arata specialistul.

Din pricina acestui entuziasm, statele europene care au muncit eficient - in primul rand Germania - au pierdut din vedere riscurile la care se expun. "Cei care au muncit mai cu cap si-au pierdut prudenta, si aici este vina lor. Ma refer la Germania in speta. A fost un entuziasm fara cap in care au lasat sa intre in casa impreuna cu ei - s-au incuscrit, daca doriti -, cu tari care nu se potriveau cu modelul lor economic, inclusiv Cipru. Unii ar putea spune inclusiv Romania samd.

Si s-au trezit acum in criza economica (pentru ca atata timp cat este fericire si crestere economica, nimeni nu crapa) ca unele tari au crapat.

Cand esti in familie, daca unul din membri devine somer, il ajuti cu bani. In familia asta europeana se pune problema ca unii muncesc, altii au facut banii altfel, si din punctul asta de vedere e foarte greu sa te duci la alegatorii germani si sa spui ca banii lui economisiti cu greu se duc pentru inca o ruda pe care a acceptat-o cam usor in familie. Eu nu spun ca asta e adevarul, dar asa se vede din Germania”, subliniaza Florin Ilie.

Integral in Digi24

Ultimele stiri pe BankNews.ro: