Grupul bancar elen Piraeus negociaza si achizitionarea subsidiarei din Grecia a Hellenic Bank

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Negocierile sunt in desfasurare la Atena privind preluarea de catre grupul bancar elen Piraeus a Hellenic Bank, cea mai mica din cele trei institutii financiare cipriote cu subsidiare in Grecia, transmite site-ul ekathimerini.com.

Vineri, Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a confirmat ca Piraeus Bank va prelua subsidiarele din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank pentru pretul simbolic de un euro, iar Hellenic Bank va ramane sub controlul Ciprului. Inainte de transferul catre Piraeus, Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank vor fi recapitalizate cu 1,5 miliarde de euro, din care 950 milioane de euro de la HFSF si 550 milioane de euro de la guvernul cipriot. 

Reprezentantii Piraeus au inceput duminica negocieri privind absorbirea subsidiarei din Grecia a Hellenic Bank. Alte zvonuri indicau ca transferul filialelor din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank (care opereaza in statul elen sub numele de Laiki Bank) a fost oprit in asteptarea rezultatului negocierilor dintre liderii Ciprului si reprezentantii UE, BCE si FMI, privind acordarea unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro. Pana acum nu au fost confirmate aceste zvonuri. 

Prin achizitionarea filialelor din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, Piraeus a obtinut un portofoliu de credite de 19,5 miliarde de euro si depozite de 12,5 miliarde de euro, o retea de 289 de sucursale si aproximativ 5.100 de angajati. Astfel, Piraeus devine al doilea mare grup bancar al Greciei, cu active ce depasesc 100 miliarde de euro, un portofoliu de imprumuturi de 70 miliarde de euro si depozite de 52 miliarde de euro. Grupul va avea aproximativ 24.000 de angajati, iar reteaua va depasi 1.700 de filiale. 

Surse anonime au declarat vineri ca filialele din Grecia ale Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank vor fi deschise incepand de marti, 26 martie, sub umbrela Piraeus Bank. Ele au o retea de 300 de sucursale si detin 8% din totalul depozitelor din Grecia, precum si 10% din totalul imprumuturilor.

Sursa: AGERPRES