Cyprus Popular Bank limiteaza retragerile de numerar la 100 de euro pe zi

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Unele banci din Cipru au impus o limita de 100 de euro (130 de dolari) pe zi la retragerile de numerar din bancomate, in timp ce la Bruxelles au avut loc negocieri cruciale pentru mentinerea tarii in zona euro si evitarea intrarii in incapacitate de plata, transmite Xinhua.

Un purtator de cuvant al Cyprus Popular Bank, a doua banca a tarii, care fixase anterior o limita de 260 euro pe zi pentru retragerile de numerar, a confirmat reducerea plafonului la 100 de euro, conform instructiunilor Bancii Centrale a Ciprului. Masura are ca obiectiv prevenirea iesirilor masive de numerar, dupa ce presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, in schimbul unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro. 

La bancomatele Bank of Cyprus si Hellenic Bank s-a stabilit o limita de 120 euro pe zi pentru retragerile de numerar. Liderii ciprioti nu au ajuns inca la un acord privind necesarul de lichiditati ce trebuie acordate urgent Cyprus Popular Bank, fiind vehiculata o suma cuprinsa intre 5 si 9 miliarde de dolari. 

Planl negociat la Bruxelles de liderii Ciprului si reprezentantii UE, BCE si FMI prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, a doua mare banca cipriota, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei 'good bank', cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni. 

Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, nu a oferit o data anume pentru redeschiderea bancilor din tara, stabilita initial pentru marti, dupa 10 zile de la inchiderea lor, dar a mentionat ca o decizie in acest sens va fi luata 'imediat ce va fi posibil'. 

In legatura cu reactia clientilor rusi in fata acestui acord care ii va afecta prin restructurarea sistemului bancar, Sarris a admis ca 'numerosi parteneri internationali fideli vor fi foarte dezamagiti'.

Sursa: AGERPRES