KRUK - doi ani de listare pe Bursa de Valori de la Varsovia si inca un an cu rezultate excelente

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Anul 2012 a fost pentru Grupul KRUK, liderul pietei de management al creantelor din Polonia, inca un an de dezvoltare rapida. Compania KRUK Romania face parte din grupul financiar international si a fost infiintata in anul 2007.

In ultimii doi ani de listare pe bursa, KRUK si-a crescut profitul net cu 125%. In 2012 si 2011, KRUK a facut investitii totale de 933,6 milioane RON* (878 milioane PLN) in achizitia de portofolii, ceea ce confera perspective solide privind evolutia profitului in viitor.

Valoarea nominala a creantelor achizitionate de Grup de la inceputul activitatii sale este de 15 miliarde RON.

Grupul KRUK in 2012: 

  • Profit net de 86,13 mil. RON- in crestere cu 22% comparativ cu anul precedent 
  • Cifra de afaceri 364,71 mil. RON - in crestere cu 25% fata de anul precedent
  • Profit operational 145,35 mil. RON - in crestere cu 42% comparativ cu 2011
  • Cash EBITDA 310,8 mil. RON- in crestere cu 38% fata de anul trecut
  • 328,6 mil. RON- valoarea investitiilor in 2012 pentru achizitia a 53 de portofolii, cu o valoare nominala de 3,83 mld. RON
  • 479,55 mil. RON colectati - in crestere cu 32% comparativ cu anul precedent
  • Finantare stabila - 276,46 mil. RON obtinuti din facilitati bancare, 454,03 mil. RON - valoarea obligatiunilor  (la sfarsitul anului 2012)
  • Randament semnificativ al actiunilor (ROE): 26%

Grupul KRUK - rezultate financiare consolidate 


Milioane RON

2012

2011

2012/2011 (variația)

Cifra de afaceri

364,71

291,34

25%

EBIT

145,35

102,08

42%

cash EBITDA**

310,80

225,63

38%

profit net

86,34

70,60

22%


*Curs de schimb BNR din data de 18 martie 2013: 1 zlot = 1,0633 lei
**cash EBITDA = EBITDA + sume colectate din achizitia de portofolii de creante - veniturile rezultate din colectarea portofoliilor de creante achizitionate.

"Am incheiat anul 2012 cu rezultate excelente. Performanta noastra financiara a fost mai buna decat cea record din 2011. Este cu atat mai important de subliniat randamentul puternic al actiunilor (ROE), de 26%, la sfarsitul anului trecut. Capacitatea de a inregistra un randament al actiunilor peste medie este ceea ce diferentiaza Grupul pe piata de profil. Intreaga piata de management al creantelor din Polonia a avut un an de succes. Estimam ca valoarea nominala a segmentului de achizitii de portofolii din Polonia a crescut cu aproximativ 16% in perioada 2011 - 2012", a spus Piotr Krupa, Presedintele Consiliului de Administratie al KRUK.
KRUK detine cele mai semnificative cote de piata pe segmentul de achizitii de portofolii creante din Polonia si Romania. Prin sumele investite in achizitia de portofolii creante, KRUK si-a asigurat o cota de 20% si, respectiv 38%.
Conform unui clasament*** al publicatiei Gazeta Giełdy Parkiet, KRUK este indiscutabil liderul pietei de management al creditelor din Polonia. Valoarea nominala totala a creantelor achizitionate de Grup in Polonia in 2012, fie ca vorbim despre serviciile de management al creantelor sau despre achizitia de creante, a fost de 5,85 miliarde RON. Este mai mult decat valoarea consolidata a cazurilor acceptate sau achizitionate spre colectare de catre cei patru principali competitori prezenti in topul mentionat. In 2012, Grupul KRUK a achizitionat creante cu o valoare nominala de 2,66 miliarde RON, reprezentand 27% din valoarea nominala totala a portofoliilor de creante vandute pe piata din Polonia. Aceasta cifra este de doua ori mai mare fata de cea inregistrata de principalul competitor al Grupului, care s-a clasat pe locul doi. Grupul KRUK isi mentine pozitia de lider incontestabil pe segmentul de management al creditelor din Polonia. In 2012, valoarea nominala a creantelor externalizate spre colectare catre Grup, pe baza de comision de colectare, a fost de aproximativ 3,19 miliarde RON. Al doilea cel mai important jucator din topul intocmit de Gazeta Giełdy Parkiet a atins o valoare de mai putin de 40% din cifra mentionata.


***In clasament au fost incluse entitati care au oferit publicatiei Gazeta Giełdy Parkiet acces la datele privind valoarea nominala a creantelor acceptate spre colectare si a creantelor achizitionate.

Sursa: date interne conform articolului "Actionarii companiilor de colectare creante au motive sa fie optimisti", publicat in Gazeta Giełdy Parkiet pe data de 18 februarie 2013 si estimarilor KRUK S.A. (pentru ALTE COMPANII).
"Suntem extrem de bucurosi ca am devenit liderul companiilor de management al creantelor. In ciuda unui mediu de afaceri extrem de competitiv, putem resimti efectele implementarii strategiei noastre de colectare pe cale amiabila, o solutie unica in Europa si probabil in intreaga lume. Aceasta abordare amiabila a debitorilor, combinata cu eforturile menite sa inlesneasca plata datoriilor, reprezinta cheia eficientei noastre operationale remarcabile", a spus Piotr Krupa.

In 2012, Registrul Debitorilor ERIF S.A. a inregistrat o cifra de afaceri cu putin sub 5,32 mil. RON, care a reprezentat o crestere cu peste 2,13 mil. RON, comparativ cu anul precedent. Baza de date a ERIF creste cu rapiditate. La sfarsitul anului 2012, numarul de conturi a crescut la peste 1,35 milioane, iar valoarea acestora a depasit 7,44 miliarde RON. ERIF este singura companie din Polonia a carei baza de date este auditata cu regularitate de un auditor independent; rezultatul acestor auditari este constituit intr-un raport care mai apoi este publicat. Dezvoltarea activitatii Registrului Debitorilor ERIF imbunatateste eficienta operatiunilor KRUK prin cresterea disciplinei de plata a persoanelor care sunt inregistrate in lista debitorilor.

In 2012, veniturile Grupului provenite in urma acordarii de credite de catre NOVUM, aproape s-au triplat comparativ cu anul 2011.  Ca parte a serviciilor sale, Grupul ofera imprumuturi in numerar pe termen scurt, fostilor debitori care au un bun istoric al platilor anterioare, facute la timp. Numarul creditelor acordate de NOVUM a crescut cu 56%, fata de anul precedent.
Grupul se dezvolta rapid si pe pietele straine. In august 2012, ne-am lansat operatiunile de management al creantelor in Slovacia, iar in octombrie am achizitionat primele noastre protofolii, printr-o tranzactie independenta.  Suma totala investita in achizitia de portofolii de creante in Republica Ceha si Slovacia a fost de 28,71 mil. RON, in 2012, ceea ce  reprezinta 8% din valoarea totala a investitiilor facute pe cele doua piete. Dupa un an si jumatate de experienta acumulata si de aprofundare a cunostintelor privind pietele din Slovacia si Cehia,  suntem pregatiti sa ne extindem atat activitatile de achizitii de portofolii, cat si cele de servicing pe baza de comision. 
Peste 30% din cifra de afaceri a Grupului in 2012 a fost generata de activitatile pe pietele straine. In Polonia, Romania, Republica Ceha si Slovacia, Grupul a achizitionat in total 53 de portofolii de la institutii financiare si de telecom, in valoare de 328,56 mil. RON. Achizitia de creante a inclus si trei portofolii corporate achizitionate de la banci.
"Strategia noastra ne inlesneste expansiunea pe noi piete si o crestere constanta a cifrei de afaceri generate de operatiunile din afara Poloniei. In ultimii ani, am inceput sa prospectam cateva noi piete ale caror industrii de credite de consum sunt foarte dezvoltate, si care sunt, sau au potentialul de a deveni,  tinte de expansiune ale companiilor de management al creantelor", a adaugat Piotr Krupa.

In 2012, atat Grupul cat si managementul acestuia au fost apreciati pentru operatiunilor noastre, primind numeroase distinctii si premii.
Bulls and Bears 2011 - premiul pentru cel mai de succes debut pe Bursa de Valori Varsovia in 2011. 
Premiul Effie 2012 - Campania de comunicare media "Noi va ajutam sa va platiti datoriile" lansata de KRUK a primit premiul de argint al categoria banking. A fost pentru prima data in istoria pietei de media din Polonia, si probabil, de pretutindeni, cand o campanie a unei companii de management al creantelor a primit o distinctie atit de prestigioasa. 
"Cel mai bun Raport Anual 2011” - Fiind recunoscut drept cel mai folositor material de catre cititori in cadrul categoriei banci si institutii financiare. 
Piotr Krupa, Presedintele Consiliului de Administratie al KRUK s-a numarat printre cei zece finalisti ai celei de-a 10-a editii a prestigiosului concurs Antreprenorul Anului 2012 organizat de Ernst & Young. 
Book of Lists 2012 - Pozitie de top in lista companiilor de management al creantelor.
Cel mai bun produs pentru Afacerea dumneavoastra 2012 - KRUK a fost numit Cel mai bun produs pentru Afacerea dumneavoastra de catre publicatia Gazeta Finansowa, la categoria  colectare de creante.
Companie Eficienta 2012 (Dobra Firma 2012) - Grupul KRUK s-a alaturat celor mai dinamice si eficiente 20 de companii poloneze, incluse in prestigiosul clasament anual  '”ista 2000' al celor mai bune companii poloneze.
Złoty Laur Klienta 2012 (Golden Laurel 2012) - Acest premiu atesta popularitatea brandului si perceptia pozitiva in randul clientilor. 'Laur Klienta' este cel mai important program de premiere a pietei de consum din Polonia. 
Top Brand 2013 in cadrul 'Laur Klienta/Konsumenta' - Premiul Brand de Top se acorda pe baza modului in care un brand anume a evoluat in editiile anterioare ale concursului  Laur Konsumenta. KRUK a primit in fiecare an, cu incepere din 2008, premiul Złoty Laur. 
KRUK a initiat de asemenea campania  Datoria noastra - pe 17 noiembrie, Grupul organizeaza in fiecare an Ziua fara Datorii, care are menirea sa educe publicul general cu privire la administrarea bugetului familial si a modalitatilor de a iesi din spirala datoriilor.  In 2012 pentru prima data in istoria sa, Ziua fara Datorii a fost aniversata simultan in trei tari  - in Polonia (cea de-a patra editie), Romania (cea de-a doua editie) si Republica Ceha (prima editie).
In noiembrie 2012, Registrul Debitorilor ERIF BIG a lansat site-ul de informare infoPozytywni.pl, care este o platforma gandita pentru a incuraja polonezii sa-si construiasca un istoric favorabil in relatia cu companiile de colectare.
Comunicat de presa