Salon du livre/ Marga: Participarea Romaniei la Salon du livre, o sarbatoare a culturii romane si un succes enorm

Data publicarii: 26-03-2013 | Lifestyle

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, considera ca participarea Romaniei la Salon du livre a fost o sarbatoare a culturii romane si un succes enorm.

"Participantii romani au subliniat public acest fapt. A fost, sub orice aspect, cea mai ampla participare romaneasca la un targ de carte de pana acum", afirma Marga, intr-un comunicat, transmis AGERPRES. 

In opinia presedintelui ICR, aceasta participare a permis tarii noastre cateva performante culturale majore precum: sporirea notorietatii si a prestigiului, largirea contactelor autorilor cu alte edituri si publicatii, etalarea valorii multor autori, marirea interesului european pentru cultura romana. "Semnalam faptul ca jurnale de prestigiu au consemnat pozitiv evenimentul: Le Monde (5 pagini), Magazine Litteraire (3 pagini), Lire (3 pagini) etc", mentioneaza Andrei Marga. 

Presedintele ICR spune ca Salon du Livre a prilejuit invatarea catorva lucruri, in contact cu ceea ce prezinta alte tari, de exemplu, "subventionarea traducerilor scrierilor autorilor romani in limbi de mare circulatie care se cuvine consolidata si largita hotarat". 

De asemenea, "accesul la resursele financiare trebuie deschis pentru competitiile neafectate de altceva decat de valoarea intrinseca a scrierilor". 

"Targurile de carte aduc validari, dar Romania are de acum nevoie si de librarii si de edituri proprii, amplasate in capitale ale tarilor europene, fie si prin asociere sau reciprocitate", afirma presedintele ICR. Marga considera ca sunt necesare noi schimbari de personal in institutele culturale romane din strainatate "pentru a aduce in functii - atragatoare, cum se stie, prin salariile considerabile si avantajele adiacente - persoane efectiv pregatite si personalitati culturale, mentionand insa ca "resursele financiare aflate la dispozitia ICR sunt cele care sunt (din nefericire, nu foarte mari) si trebuie folosite chibzuit pentru a sprijini acte de cultura veritabile". 

Pe de alta parte, considera ca "ICR Bucuresti si-a facut deplin datoria, iar faptul ca o mana de autori au declinat participarea (dupa ce in 9 februarie 2013 au anuntat partea franceza ca nu participa, dar au cautat, ulterior, in preajma deschiderii targului, sa faca exploziva decizia lor, sub pretexte variate) nu a afectat nivelul participarii romanesti". 

In acest sens, Marga, mentioneaza ca "ICR a precizat tot timpul ca decizia de participare este personala si ca nu este demn ca eventuala neparticipare sa fie pusa pe seama altcuiva". 

El aminteste ca, in cadrul inaugurarii Salon du Livre, printre cei peste o mie de vizitatori ai pavilionului romanesc, "cativa insi au incercat sa monteze o diversiune". "Aceasta a fost indreptata impotriva guvernarii actuale din Romania, pentru a se multumi, in final, cu reprosuri la adresa ICR Bucuresti, care nu le-ar fi dat bani si alte avantaje pentru a sta in capitala Frantei. Aflati la fata locului, Nicolae Manolescu, Sergiu Celibidache Jr., Eugen Simion si altii au aratat cine erau acestia", precizeaza Marga. 

Acesta subliniaza ca "reprezentanti francezi au fost de asemenea indignati, de ceea ce numeste diversiune ieftina a catorva persoane manevrate din alte locuri, care au refuzat sa se identifice. 

"Fiind ocupata cu primirea Presedintelui Frantei, François Hollande, la Pavilionul Romaniei, conducerea ICR Bucuresti nu le-a putut acorda atentie", afirma Andrei Marga, mentionand ca ambasadorul Frantei in Romania a spus totul intr-un interviu preluat intr-un cotidian din Romania. 

De asemenea, Marga declara ca "in unele publicatii din tara, atacarea s-a deplasat de la USL, la guvernarea actuala a tarii, apoi la ICR si a poposit in cele din urma asupra conducerii ICR. 

"Reconfirm ca toate cele proferate in legatura cu opiniile si actiunile mele sunt pur si simplu false. Nu s-a putut indica efectiv vreo decizie sau actiune concreta care sa fi fost eronate. Se duce o campanie de minciuni sistematice si se incearca o intoxicare", mentioneaza presedintele ICR, potrivit caruia "delatori autohtoni consacrati in evenimentele din vara anului 2012 s-au repus in functie in aceste zile, inducand in eroare publicatii straine". 

Intre 21-25 martie 2013 s-a desfasurat la Paris Salon du Livre, unul dintre marile targuri internationale de carte din Europa, la care Romania a participat cu statut special de tara invitata de onoare. 

Dominantele participarii romanesti la acest targ au fost literatura si domeniile conexe, in particular, literatura publicata in limba franceza, anvergura aparte a evenimentului fiind evidentiata de participarea a numeroase edituri prestigioase, dezbateri calificate pe teme substantiale si o diversitate impresionanta a tipariturilor. 

In Romania, organizarea participarii la Salon du Livre a revenit Institutului Cultural Roman, avand ca partener Ministerul Culturii. 

Sursa: AGERPRES