Cinteza, seful Supravegherii din BNR: Marfin Bank Romania este solida si isi poate gasi cumparator

Data publicarii: 26-03-2013 | Finante-Banci

Marfin Bank Romania are o pozitie financiara solida si isi poate face platile in mod lejer, fara sa aiba nevoie de lichiditate din Cipru, afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala.

�'Banca locala nu are nicio problema si isi poate sustine activitatea pe cont propriu. Din informatiile noastre se discuta o vanzare a subsidiarelor din afara Ciprului, iar filiala din Romania se afla pe lista si ar putea fi vanduta rapid, existand si un potential cumparator interesat', a declarat Cinteza.

  Deocamdata inca ramane de clarificat unde va ajunge participatia majoritara la Marfin Bank Romania, respectiv daca aceasta va fi preluata de structura de tip bad bank infiintata de autoritatile cipriote in urma dizolvarii actionarului majoritar Cyprus Popular Bank (Laiki) controlat de stat sau daca va ajunge cumva la Bank of Cyprus, in care vor fi transferate depozitele din Laiki de pana la 100.000 de euro.

Cinteza crede ca este putin probabil ca Marfin Bank Romania sa ajunga la Bank of Cyprus. In Romania Marfin are regim de filiala, in timp ce Bank of Cyprus este sucursala. Din punct de vedere juridic ar fi teoretic mai simplu ca Marfin Romania sa preia sucursala locala a Bank of Cyprus.

  Surse de pe piata afirma ca una dintre bancile prezente pe piata locala ar fi interesata de o eventuala preluare a Marfin Bank Romania. Pe de alta parte inca de la inceputul anului au circulat informatii potrivit carora si sucursala Bank of Cyprus ar fi fost scoasa la vanzare in contextul in care banca-mama se confrunta cu presiuni crescande inca de anul trecut.

Seful Supravegherii din BNR spune ca in conditiile in care Marfin Bank Romania este solida din punct de vedere financiar, nu are rost o discutie despre desemnarea unui administator delegat si cu atat mai putin despre activarea instrumentului bridge bank destinat salvarii unei banci intrate in deriva.

Integral in Ziarul Financiar