Lazea, economistul sef al BNR: Romanii platesc cele mai mari rate bancare din Europa in raport cu venitul disponibil

Data publicarii: 26-03-2013 | Finante-Banci

Romanii platesc cele mai inalte rate bancare din Europa in raport cu veniturile disponibile, cu o medie de aproape 20%, ceea ce inseamna ca bancile va trebui sa se orienteze mai mult catre finantarea companiilor, unde perspectivele sunt mult mai bune, afirma economistul sef al BNR, Valentin Lazea, informeaza Mediafax.

  "Ponderea datoriilor gospodariilor in PIB este in regula, sub 20%, dar ponderea datoriilor in venitul disponibil este deja la media europeana, pentru ca venitul este mic. Daca mergem la serviciul datoriei in venitul disponibil, deja situatia este total invers, gospodariile din Romania stau cel mai prost in context european (cu 20% - n. r.)", a aratat Lazea la un seminar privind modelul de afaceri al bancilor organizat de Finantistii la Banca Nationala a Romaniei.

Din datele prezentate de Lazea, romanii care au atras credite platesc lunar la banca aproape de doua ori mai mult din veniturile incasate decat un francez, italian sau spaniol, si de trei ori mai mult decat un neamt.

  "Ca tendinta generala, sectorul companiilor are o mai buna capacitate de a accesa noi credite comparativ cu sectorul gospodariilor. Imi pare rau, asta este", a afirmat Lazea.

El a explicat ca, dincolo de unele erori facute de banci in trecut, printre care enumera si creditarea excesiva a populatiei, exista fatori exogeni, independenti de banci, care ingreuneaza creditarea in acest moment.

Integral in Gandul.info