Consiliul Concurentei a demarat o analiza de piata privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti

Data publicarii: 27-03-2013 | IT&C

Consiliul Concurentei a demarat, in luna martie, o analiza de piata privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti, a declarat, marti, vicepresedintele autoritatii de Concurenta, Valentin Mircea, la un eveniment privind noile tendinte pe piata telecom.

"Am demarat o investigatie utila de piata privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicatii la nivelul Capitalei pentru a identifica care este puterea si pozitia de piata a fiecarui operator relevant de pe aceasta piata. Este o autosesizare deoarece nicio parte a pietei nu a venit cu date concrete care sa ne permita sa calculam cum stau in piata. Vrem pe langa alte aspecte sa analizam pozitia principalilor jucatori respectiv cat are Net City, Romtelecom, RCS si principalii jucatori", a spus vicepresedintele Autoritatii de Concurenta. 

Acesta a precizat ca analiza de piata se va finaliza in cel mult un an. Consiliul Concurentei va veni cu concluzii referitoare la pozitiile operatorilor din piata, iar daca unul dintre ei va avea o putere dominanta care obliga clientii sa aiba acces la servicii cu preturi ridicate va propune solutii de reglementare. 

"Daca va fi o problema si exista o retea care va avea o putere dominanta pe piata noi noi venim cu solutii pentru a stimula concurenta, respectiv cu un mod de a stimula aparitia unei alte retele cel putin. Daca e nevoie vom solicita bariera de intrare, iar in extremis reglementarea tarifului. Concluziile noastre le vom prezenta oricarei institutii care va avea competente, respectiv Primaria Capitalei, Guvernul, ANCOM sau MSI", a explicat Valentin Mircea. 

Conform legislatiei, pozitia dominanta a unui operator inseamna ca acesta detine 40% din piata. 

"Procentul de pozitie dominata este mai mic pe legea noastra, respectiv 40%, noi il avem mai coborat de 50% pentru ca suntem o economie in formare, dar asta nu inseamna ca ai incalcat legea insa poti veni cu solutii ca sa previna anumite conflicte", a adaugat vicepresedintele CC. 

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) a sesizat in urma cu o luna nereguli in relatiile dintre Netcity - reteaua metropolitana de fibra optica pentru telecomunicatii a municipiului Bucuresti si furnizorii de servicii de Internet din Bucuresti, semnaland Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) riscul aparitiei unor disfunctionalitati cauzate de pozitia de monopol in care se afla Netcity Telecom, dar si de lipsa unui control prin care sa fie verificate serviciile auxiliare si tarifele suplimentare. 

'Prin dreptul de concesiune pe o perioada de 49 de ani, Netcity Telecom apeleaza la practici abuzive, de monopol, precum perceperea de preturi diferentiate pentru elemente de infrastructura de retea identice, aplicarea in mod nejustificat de tarife abuzive pentru servicii suplimentare, incluse in mod normal in serviciul de inchiriere a infrastructurii Netcity si incalcarea legilor si a obligatiei de consultare prealabila cu autoritatile competente', a anuntat ANISP. 

ANISP considera ca este necesara interventia autoritatilor in scopul clarificarii situatiei si a aspectelor legate de reglementarea tarifelor practicate de catre Netcity Telecom si aplicarea, dupa caz, a eventualelor corectii, in masura competentei care revine fiecarei autoritati conform legii. Totodata, ANISP apreciaza ca se impune anularea oricaror taxe abuzive care nu au fost reglementate in mod concret in contractul de concesiune, respectand procedurile si conditiile legale. 

Asociatia a cerut ANCOM sa fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de retea, pentru operatorii de Internet, desi acestia trebuiau sa plateasca catre Netcity un tarif de 85 euro/km. 

'In contractul de concesiune semnat acum patru ani, operatorii de Internet trebuia sa plateasca catre Netcity un tarif de 85 euro/km. Prin introducerea unor taxe abuzive, cum ar fi cele de bransament, supraveghere sau interventii, s-a ajuns in situatia in care un operator este nevoit de fapt sa plateasca 185 euro/km, ceea ce aduce majoritatea firmelor din domeniu in pragul falimentului', a afirmat Mihai Batraneanu, presedinte ANISP, la finele lunii februarie. 

Acesta a precizat ca in Bucuresti se confrunta cu o situatie de monopol, deoarece nu mai exista alte spatii - cu exceptia trotuarelor ce apartin municipalitatii - unde ar putea fi introduse cablurile subterane. 

Din datele ANISP, reteaua Netcity se intinde la ora actuala cu aproximativ 500-600 de km la nivelul Capitalei, lucrarile desfasurandu-se in continuare. 

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a precizat marti ca analizeaza solicitarile si documentele depuse in ultimele doua luni de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, dar si de Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP), cu privire la exploatarea Netcity, un document de 12.000 de pagini si urmeaza sa ofere un raspuns pana la jumatatea anului. 

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor este o organizatie profesionala neguvernamentala si nonprofit, constituita in 2001, din initiativa a 12 dintre cei mai mai importanti furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care EuroWeb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES. 

Sursa: AGERPRES