Marile economii emergente discuta infiintarea unor institutii financiare de tipul BM si FMI

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care va incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.

De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelro valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.

 "Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.

  Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global. Marile economii aflate in curs de dezvoltare cer de cativa ani reorganizarea conducerii Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International pentru a reflecta forta economica tot mai mare a lumii emergente. BM si FMI au fost infiintate in urma tratatului incheiat la Bretton Woods, New Hampshire, in 1944. Liderii celor doua institutii sunt selectate in mod traditional din SUA si Europa de Vest, practica contestata de statele emergente.

  Statele Unite nu au ratificat in 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobandit mai multa greutate in voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obtinut presedintia Bancii Mondiale, in defavoarea candidatilor din Nigeria si Columbia, sustinuti de statele emergente.

Integral in Gandul.info